Volledig scherm
Bart Houben (links) werkt samen met ervaren bakkers. foto's Ton van de Meulenhof

Nooit genoeg van vaders worstenbrood, Houben in Eindhoven

EINDHOVEN - Houben, eigenaar van Houben Worstenbrood in Eindhoven, staat samen met twee van zijn werknemers worstenbroodjes te draaien. Behendig rolt hij het worstje in het deeg. "Probeer maar eens. De hele worst moet bedekt zijn met deeg en let erop dat de naad aan de onderkant zit."

Het maken van een worstenbroodje blijkt niet zo makkelijk als het eruit ziet. Het deeg scheurt en het is lastig om het rolletje overal even dik te krijgen. "Ik zie het al, dat wordt een worstenbroodje voor eigen gebruik", zegt Houben lachend. "Wij streven altijd naar zo gelijk en mooi mogelijke broodjes, maar het blijft mensenwerk."

Familierecept
Na zijn opa en vader is Bart Houben de derde bakker in de familie. "Mijn vader verkocht zijn banketbakkerij in 1997. Ik werkte in de evenementenbranche toen ik hem vroeg om voor een festival worstenbrood te maken volgens traditioneel recept. Dat sloeg aan en in 2013 was Houben Worstenbrood een feit. Ik huurde het voormalige pand van mijn vaders bakkerij en nam zijn oud-personeel in dienst. Allemaal bakkers tussen de 52 en 75 jaar oud, samen goed voor ruim 350 jaar aan ervaring."

Koffiebranderij
Het bedrijf werkt vooral op bestelling voor onder andere horeca, groothandels en festivals. Daarnaast bezorgen ze warme broodjes bij bedrijven in de stad. Na de zomer wil de eigenaar meer aandacht besteden aan de winkel bij de bakkerij door een samenwerking met een koffiebranderij. "Ons motto is 'altijd genieten'. Daar hoort een winkel bij waar je worstenbroodjes vers uit de oven kunt eten met een kopje koffie."

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Het worstenbrood voor én na het de oven in gaat.