Volledig scherm
Gaslek in Nachtegaallaan © Bert Jansen

NRE-terrein Eindhoven uren ontruimd na gaslek (video)

EINDHOVEN - Het NRE-terrein aan de Nachtegaallaan in Eindhoven is woensdag van 13.00 tot 15.15 uur ontruimd geweest. Oorzaak was een gaslek. Dat ontstond toen een gasleiding kapotgetrokken werd bij werkzaamheden aan het riool op het terrein van het voormalige nutsbedrijf.

Daardoor hing er op het terrein een sterke gaslucht. Brandweer, ambulancediensten, politie, stadswachten en medewerkers van Endinet sloten het terrein af en alle aanwezigen moesten de straat op. Ook de ambtenaren van de gemeente Eindhoven die in het hoofdgebouw zetelen. Woningen en kantoren aan de Nachtegaallaan zelf werden ook ontruimd.

Endinet
Endinet heeft vervolgens de leiding op twee plaatsen voorzien van opblaasbare afsluiters. Daarna kon het lek gedicht worden. Probleem daarbij was dat er ook een dikke hogedrukleiding onder de kapotte buis lag. Daarvan werd alleen de gastoevoer afgesloten, de leiding zelf was niet kapot.

Gaslucht
Een overbuurvrouw en een huurder van het Atelierdorp zeiden dat de gaslucht ook ‘s ochtends al te ruiken was. Officier van dienst Tim Bosmans van de brandweer kon dat niet thuisbrengen; de leiding werd rond 13.00 uur kapotgetrokken volgens hem. Daarna werd er zand over het lek gestort. „Omdat het gas dat eruitstroomt, kan ontploffen, moesten we natuurlijk wel ontruimen. Ook de aanwezigheid van de hogedrukleiding maakte dat noodzakelijk.”

Technisch weer
De overbuurvrouw die ook haar huis moest verlaten: „Ik rook vanmorgen al een gaslucht. Kan gebeuren als er gewerkt wordt. Maar het wordt nu gewoon opgelost door mensen die zonder twijfel vakkundig zijn. Ik maak me geen zorgen.” Onder de buiten wachtende ambtenaren was de sfeer relaxt. Het begrip ‘technisch weer’ viel veelvuldig: vanwege het mooie weer was het niet erg buiten te wachten. Tove Elfferrich en Monica Hernandez hebben buiten staan vergaderen en gebruiken de smartphone om min of meer door te werken. „Ik dacht eerst, daar heb je weer zo’n test, maar al snel bleek het serieus”, zegt Elfferrich.

Stressen
Twee medewerkers van bouwbedrijf Den Ouden stonden wel te stressen. „We hebben nog veel werk te doen en de auto staat op het afgesloten parkeerterrein. Dit schiet niet op”, zegt een van hen. Ook voor Piet Bergmans van PPSST in het Atelierdorp (NRE-gebouw 2) was het lastig. „Ik moet morgen naar Frankrijk voor een cateringproject. Alle spullen liggen buiten, de auto staat er open bij. Als er maar niks weg is.” Dat viel uiteindelijk mee. „Als dit morgen was gebeurd, was het erger geweest. Nu komt het niet op een uurtje.”
 

Volledig scherm
Gaslek in Nachtegaallaan © Bert Jansen
Volledig scherm
Gaslek in Nachtegaallaan © Bert Jansen
Volledig scherm
De plek op het NRE-terrein waar de gasleiding kapotgetrokken werd. Medewerkers van Endinet dichtten het lek.
Volledig scherm
Gaslek in Nachtegaallaan
Het NRE-terrein aan de Nachtegaallaan in Eindhoven is woensdag van 13.00 tot 15.15 uur ontruimd geweest. Oorzaak was een gaslek. Dat ontstond toen een gasleiding kapotgetrokken werd bij werkzaamheden aan het riool op het terrein van het voormalige nutsbedrijf.