Volledig scherm
Mark Mighels van de Bottle Distillery in de oude Schellensfabriek controleert of alles goed gaat bij het stoken. FOTO TOM VALSTAR/FOTOMEULENHOF

Nu ook wodka en gin uit Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven telt op dit moment acht bierbrouwerijen, thuisbrouwers niet meegeteld. En sinds begin juni hebben 'we' ook een heuse distilleerderij in de stad: The Bottle Distillery van Mark en Dianne Mighels in de oude Schellensfabriek aan de Bleekweg.

Bij binnenkomst ziet de bezoekers eerst het ruime proeflokaal met iets verder naar achteren de grote, blinkende distilleerketels. En weer iets verderop de kleine winkel, met eigen producten aangevuld met bier van een aantal lokale brouwerijen.

"Voor zover ik weet, zijn we de enige distilleerderij in Eindhoven", zegt Mark Mighels met gepaste trots. "We maken hier onze eigen wodka, gin, allerlei likeuren en Bier Brand, een naar whisky smakende borrel op bierbasis. We geven ook rondleidingen en workshops waar mensen hun eigen smaak aan onze gin kunnen geven en in een persoonlijke fles mee naar huis kunnen nemen."

Twee jaar geleden wisten beiden alleen dat ze een eigen bedrijf wilden. "Maar niet in welke branche", zegt Dianne met een lach. Dat laatste veranderde tijdens een bezoek aan de Koval Distillery in Chicago. "De eerste distilleerderij in Chicago na de drooglegging. Na dat bezoek wisten we allebei dat we zoiets wilden."