Volledig scherm
Het gemeentehuis van Nuenen. © Ton van de Meulenhof

Nuenen beslist over een fusie, maar niet per se met Son

NUENEN - Nuenen met Son en Breugel samen? Of toch liever bij Eindhoven? Het kan zomaar zijn dat beide scenario's niet aan bod komen als de Nuenense gemeenteraad op 17 november een besluit neemt over zijn toekomstvisie.

Want terwijl de regio na het advies van de commissie-Demmers in een bestuurlijke storm is beland, gaat Nuenen stoïcijns verder op de ingeslagen weg. De raad wil eerst een uitspraak doen of er überhaupt wel een fusie komt. Pas daarna komt de vraag 'met wie?' aan bod, zo is het plan.

De Nuenense raad buigt zich in november slechts over twee opties. De eerste: een zelfstandig Nuenen, dat met andere gemeenten samenwerkt in een shared service center. Bijvoorbeeld via een uitbreiding van de samenwerking met Son en Breugel en Geldrop-Mierlo. Het tweede scenario is een fusie. Maar met welke gemeente komt nog niet aan bod. De uitwerking van het besluit volgt pas in de maanden erna.

Dit nogal omzichtige traject ten spijt, hebben bijna alle partijen in Nuenen hun standpunt over een fusie inmiddels al bepaald. Daarbij zijn er – met wat nuanceverschillen – drie stromingen te onderscheiden. W70 en Nuenens Belang houden vast aan zelfstandigheid. D66, SP en Combinatie zien een fusie met Son en Breugel als eerste optie. CDA, PvdA en Lijst Pijs voelen juist weer meer voor een herindeling met Eindhoven. GroenLinks sluit een fusie met Son en Breugel niet uit, maar vindt het moment nu niet geschikt. Van VVD en VDB is het standpunt nog niet duidelijk.

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.