Volledig scherm
© Elisée van Heukelom

Nuenen moet fuseren met Son én meer macht naar Eindhoven (poll)

NUENEN - Nuenen raakt haar zelfstandigheid kwijt en moet fuseren met buurgemeente Son en Breugel. De nieuwe gemeente, maar ook andere randgemeenten, moeten bovendien bevoegdheden afdragen aan Eindhoven. Dat wil de provincie naar aanleiding van het advies van de commissie Demmers die in opdracht van de provincie onderzoek deed naar aanleiding van jarenlange problemen in Nuenen. De commissie kraakt zowel het bestuurlijk niveau als de ambtelijke organisatie van de gemeente Nuenen.

Het voegen van Nuenen bij Eindhoven zou volgens de commissie weliswaar een robuuste oplossing zijn, maar daarmee zou de gemeente Son en Breugel geïsoleerd worden. Daarom is een samengaan van Nuenen en Son en Breugel de enige geschikte oplossing, aldus de provincie. Een fusie van Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel, dat de commissie als een soort 'plan B' voor ogen heeft, ziet de provincie niet zitten.

Ingrijpend bestuurlijk experiment
De provincie koppelt aan het Nuenen-rapport ook een opvallend en ingrijpend bestuurlijk experiment. Het is de bedoeling dat de gemeenten in het stedelijk gebied taken op het gebied van economie en mobiliteit uit handen geven aan Eindhoven. 'De ambitie van de Metropoolregio om een economische wereldspeler te zijn, vereist dat de stad Eindhoven namens de hele regio kan acteren op de terreinen van regionale economie en mobiliteit', zegt de commissie-Demmers daarover. Daarom zou de regio een strategisch vierjarenprogramma moeten opstellen. Het Rijk biedt op dit moment mogelijkheden voor bestuurlijke experimenten. Van die gelegenheid zou de regio gebruik moeten maken, oordeelt de provincie in navolging van Demmers.