Volledig scherm
Het hoofdkantoor van NXP op de High Tech Campus in Eindhoven.

NXP in Eindhoven heeft nog last van slechte markt van vorig jaar

EINDHOVEN – De chipmarkt ging eind vorig jaar door een dal en daar had chipfabrikant NXP ook in het tweede kwartaal nog last van. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven haalde weliswaar met 2,37 miljard dollar (2,14 miljard euro) een veel hogere omzet dan de 1,51 miljard een jaar eerder, maar dat kwam uiteraard vanwege de samenvoeging met het overgenomen Freescale.

Vergelijkbaar zakte de omzet 8 procent. Het concern hield overigens zelf rekening met een nog iets lagere omzet.

Wel ziet topman Richard Clemmer lichtpunten. Zo ziet hij groei in de producten van het bedrijf voor de auto-industrie. "We denken dat we positieve trends waarnemen in een aantal van onze productgroepen. Met omzetten die ongeveer 6 procent stijgen. Dat we anticipeerden op de tegenwind in andere productgroepen helpt natuurlijk, maar de totaalvraag blijft matig." De omzet in het lopende kwartaal schat hij in op ongeveer 2,42 miljard dollar.

De winst van NXP bedroeg 486 miljoen dollar, tegen 351 miljoen een jaar eerder.

NXP heeft half juni bekendgemaakt dat het de afdeling Standaard Producten, die onder meer (vermogens)transistors, diodes en weerstanden maakt, voor 2,75 miljard dollar gaat verkopen. Deze divise maakte in het tweede kwartaal een omzet van 303 miljoen dollar, vergelijkbaar 6 procent minder dan vorig jaar.

De grootste achteruitgang in omzet bij NXP maakte de divisie die beveiligde identificatiechips maakt. De omzet hier was 200 miljoen dollar, ofwel vergelijkbaar 22 procent minder dan een jaar eerder.