Volledig scherm
© Ronald Otter

OAE tegen maatregel Wilgenhof: 'Sjouwen met afval riskant voor oudere'

EINDHOVEN - Het Ouderen Appèl Eindhoven maakt zich zorgen over de veiligheid van bewoners van woonzorgcentrum Wilgenhof, nu zij hun afvalzakken voortaan in een container in de Gasthuisstraat moeten deponeren. Tot eind vorige maand konden de ouderen hun zak kwijt op de gang van het woonzorgcentrum.

Om redenen van 'veiligheid, hygiëne en netheid' heeft WoonincPlusVitalis besloten om de bewoners voortaan van de gemeentelijke afvalcontainers gebruik te laten maken. Volgens Wooninc is Wilgenhof een wooncomplex voor 'zelfstandigen' en gaat zij uit van 'zelfredzaamheid'.

De gewijzigde inzamelmethode heeft tot veel gemopper onder de bejaarde bewoners geleid. Zij zien het niet zitten om met hun afvalzak 'te gaan lopen sjouwen'.

Het OAE plaatst grote vraagtekens bij de beleidswijziging en heeft in schriftelijke vragen de kwestie bij het college van B en W aangekaart. 'Deze beslissing brengt de veiligheid en de zelfredzaamheid van bewoners die vaak hoogbejaard en niet meer zo goed ter been zijn, ernstig in gevaar. Een spierverrekking of valpartij ligt op de loer', schrijft het OAE. De ouderenpartij dringt aan op een gesprek tussen B en W en WoonincPlusVitalis, om op zoek te gaan naar maatregelen om de veiligheid van de bewoners te garanderen.