Volledig scherm
© Thinkstock

OM wil miljoenen van Eindhovense familie vanwege witwassen

DEN BOSCH - Een Eindhovense familie moet volgens het OM bijna 10 miljoen euro terugbetalen. Door manipulaties in het buitenland zou het familiekapitaal dat vader aan zijn kinderen wilde schenken, crimineel zijn geworden.

De vader (83) had zijn bedrijf uit de bouwwereld voor vele miljoenen verkocht. en wilde dat de opbrengst bij zijn drie kinderen kwam. Een schoonzoon zat in de raad van bestuur van een gerenommeerd accountancybureau en wist daar wel wat op.

Curaçao
Het geld werd vastgezet in speciale stichtingen op Curaçao. Dat kan, maar dan mogen de gerechtigden het niet gebruiken. Dat deden de kinderen wel, en daarmee is het geld volgens het OM crimineel geworden en heeft de familie zich schuldig gemaakt aan witwassen. Ook is er belasting ontdoken.

Celstraf
Het OM wil in totaal bijna 10 miljoen terugvorderen. Tegen de schoonzoon (63) is 30 maanden cel geëist, tegen een zoon (54) en dochter (49) respectievelijk 20 en 15 maanden. Gezien de broze gezondheid van vader (83) houdt het OM het voor hem bij 6 maanden voorwaardelijk.

De vader en zoon zeggen, bij monde van advocaat Ron Zilver, dat ze blind vertrouwden op de schoonzoon. De dochter wil dat haar zwager wordt vervolgd voor oplichting. De fiscalist zelf zegt dat het OM zich baseert op verouderde wetten en dat er niks mis is.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.