Volledig scherm

OM wil vriendin van moeder Juliette Bouhof niet bij gesprek

DEN BOSCH - Het OM blijft bij haar standpunt dat een vriendin van de moeder van Juliette Bouhof niet welkom is op een slachtoffergesprek. Ze betreurt het dat de moeder niet alleen wil komen.

Juliette Bouhof werd in oktober 2014 door haar ex-vriend bijzonder gewelddadig om het leven gebracht. De man kreeg 9 jaar cel voor doodslag. Zowel diens advocaat als het OM gingen in hoger beroep.

De moeder van het meisje, Janneke van der Staaij, had vanaf het begin van de zaak kritiek op het OM. Volgens haar advocaat Peter Schouten heeft het OM het toen 'op klunzige wijze verprutst'.

Ze vindt onder andere dat de psychische rapportages van de man niet kloppen. De deskundigen weten volgens haar niet genoeg van partnergeweld. De moeder is zelf forensisch psychotherapeute. Omdat ze daardoor 'de zwaktes van de rapportage niet los kan laten', wordt ze erg gehinderd in haar leedverwerking, schrijft haar advocaat in een brandbrief aan het OM.

Vriendin
Leedverwerking staat centraal bij slachtoffergesprekken, mevrouw Van der Staaij wilde een vriendin meenemen om haar bij te staan. Ook die vriendin is psychotherapeute. Beiden willen het over het rapport hebben, maar dat is volgens het OM niet de bedoeling van het gesprek. Het zou een debat met derden worden over de strafrechtelijke inhoud van de zaak. Daarnaast mag er niet zomaar met anderen over de persoonlijke rapportages van een verdachte worden gesproken.

De moeder neemt die weigering hoog op en heeft nu zelf het gesprek afgezegd. Het OM liet weten desondanks bij haar standpunt te blijven.