Volledig scherm
Rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Omstreden zakenman Van Tongerloo uit Heeze is zich van geen kwaad bewust

HEEZE - Heeft de omstreden Heezer zakenman Harrie van Tongerloo (62) eind vorig decennium gerommeld met maar liefst 37 rekeningen na het faillissement van een van zijn bedrijven? En heeft de ondernemer zijn voormalige partner na zijn persoonlijk bankroet als katvanger gebruikt bij het incasseren van 27.300 euro voor het bemiddelen bij de verkoop van een huis? Op deze en andere vragen moet de meervoudige economische strafkamer van de rechtbank in Den Bosch antwoord geven. Gisteren schreeuwde de ondernemer in elk geval moord en brand in de rechtszaal.

Er was niets onoorbaars gebeurd, stelde hij. De aanklager dacht er anders over. En deze keer moest met name officier van justitie Marieke Schenk het ontgelden. "Ik vertrouw haar niet", zei de verdachte.

Volgens de 'lastige Brabander', zoals hij zichzelf noemt, probeert de overheid - inclusief rechterlijke macht -hem kapot te maken. Uit afgunst voor zijn succes in het verleden, zo stelt hij.

De afgelopen jaren gingen maar liefst twintig bedrijven van de Heezenaar failliet. dat leverde vele tientallen rechtszaken op.

De ellende begon in 2004 met het failliet van G & S Transport, een van Van Tongerloo's bedrijven. In een poging schuldeisers tevreden te stellen, rolde curator Geurt te Biesebeek de een na de andere bv van de Heezenaar op.

Net als vorige keer wraakte Van Tongerloo rechter J. Vos. Het was alweer de vijfentwintig keer dat hij een magistraat als partijdig afdeed. Na een kort overleg met zijn advocaat Klaas Arjen Krikke trok hij het besluit weer rap in.

Urenlange discussies over administratieve procedures, het soortelijk gewicht van asbest en andere detailvragen leverden een opvallend kort requisitoir. Schenk vroeg de rechtbank een maximale werkstraf van 240 uur op te leggen. Met een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Krikke was niet veel langer: "Cliënt ontkent het allemaal. Dus wat mij betreft levert dat dus vrijspraak op."