Volledig scherm
© Bert Jansen

Ondernemers willen snel aanpak fileprobleem Eindhoven Airport

EINDHOVEN - De filedruk rond Eindhoven Airport is zó ernstig dat bedrijven snel maatregelen willen. De ondernemers kunnen naar eigen zeggen niet 3 jaar wachten op de aanleg van een nieuwe verkeersroute.

Hans-Bart Olijhoek, voorzitter van het Ondernemers Kontakt Eindhoven Airport (OKEA) waarbij 60 bedrijven zijn aangesloten over de files: "De verkeersdruk is hier al jaren structureel hoog. En nu de economie aantrekt, wordt het alleen maar erger. We zijn over een kantelpunt heen. Steeds meer lege kantoorgebouwen komen weer in gebruik. Dat betekent automatisch nog meer verkeer op de toch al overvolle wegen."

Dramatisch
Volgens Olijhoek zijn de ochtend- en avondspits dramatisch en staan automobilisten vaak lang in de rij. Ook het vliegveld zelf hoort regelmatig van reizigers dat ze met name in de spits op Flight Forum vertraging oplopen. "Concrete cijfers hebben we niet, maar het gebeurt regelmatig", aldus een woordvoerder van Eindhoven Airport.

Nieuwe route
De gemeente Eindhoven zegt in gesprek te zijn met de ondernemers. Eventuele aanpassingen lopen vooruit op een mogelijke oplossing van het probleem. Eerder dit jaar presenteerde de gemeente een plan om het verkeer rond het vliegveld beter te stroomlijnen. In samenwerking met Best, Oirschot, Eindhoven Airport en het bedrijfsleven wordt aan de westzijde van de stad een nieuwe verkeersroute aangelegd. Deze gaat deels over bestaande wegen die opgeknapt worden en parallel langs het Beatrixkanaal komt een nieuwe weg. Deze 'Challenge-ontsluiting' moet in 2020 klaar zijn en kost 90 miljoen euro.

Lees dinsdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.