Volledig scherm
© Thinkstock

Onderwijsbestuurder Van der Zanden: 'Schooladvies basisschool vaker te hoog'

EINDHOVEN - Kinderen die vorige zomer van een van de basisscholen in de regio af kwamen kregen 'aanzienlijk hogere schooladviezen' mee dan in 2014, zegt onderwijsbestuurder Nico van der Zanden. "Ik zie dat scholen onder druk van ouders een te hoog schooladvies geven."

Vorig jaar gold voor het eerst de regel dat het schooladvies van de basisschool bindend is, maar dat scholen dit moeten heroverwegen als de eindtoets hoger uitvalt. En hoewel dit nu in hooguit een kwart van de gevallen ook gebeurt, merken scholen nu wel al verschil.

Lager schoolniveau
Volgens Van der Zanden, directeur van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Eindhoven en Kempenland, zijn er meer kinderen die nu blijven zitten of die nu alsnog over moeten stappen naar een lager schoolniveau – en daardoor soms ook naar een andere school. Hij kan dit nog niet onderbouwen met harde cijfers. "We hebben dat overzicht pas in september."

Docenten
De zorgen van Van der Zanden worden gedeeld door docenten van diverse scholen in de regio, zo bleek onlangs tijdens een discussiebijeenkomst van de PvdA in Eindhoven over onderwijs. "Als ik zie wat ik nu in mijn klas krijg, dat is om te huilen", zei een docente van een middelbare school.