Volledig scherm

Onderzeeër TU Delft is sneller dan Olympische zwemmer Kyle Stolk (video)

EINDHOVEN - Een uitzonderlijke, maar ook uitzonderlijk spannende wedstrijd tussen mens en machine werd woensdag in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven beslecht in het voordeel van laatstgenoemde. Kleine troost: de machine werd door een mens van vlees en bloed voortgedreven.

In dit geval was dat 'piloot' Robin van der Sande. Hij was het die in de aerodynamische onderzeeër van studenten van de TU Delft de 100 meter in het wedstrijdbad in een tijd van 49,04 seconde al 'fietsend' aflegde. Het was een close finish: Olympisch zwemmer Kyle Stolk uit Eindhoven deed er met 50,48 seconden nét iets langer over.

Stolk was op zich tevreden met zijn tijd, neergezet op de late woensdagmiddag. "Maar helaas, de machine heeft gewonnen", moest hij toegeven. "De volgende keer wil ik een revanche, maar dan man tegen man", voegde hij zijn tegenstander toe.

De Delftse studenten bereidden zich met het wedstrijdje voor op de European International Submarine Races, die volgende maand in Engeland plaatsvinden. Volgens teammanager Sander Leussink is het Eindhovense wedstrijdbad de plek bij uitstek om te oefenen. Het bad is dieper dan de meeste baden. En diepte heeft de Delftse boot nodig, gelet op de stabilisatievinnen aan de onderkant.

Volledig scherm
Volledig scherm
Een uitzonderlijke, maar ook uitzonderlijk spannende wedstrijd tussen mens en machine werd woensdag in het Pieter van den Hoogeband zwemstadion in Eindhoven beslecht in het voordeel van laatstgenoemde. Kleine troost: de machine werd door een mens van vlees en bloed voortgedreven.