Volledig scherm
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Menno Boon

Onderzoek Catharina Ziekenhuis Eindhoven: Overlevingstijd buikvlieskanker verdubbeld

EINDHOVEN - De gemiddelde overlevingstijd bij buikvlieskanker is de afgelopen twintig jaar verdubbeld van zes naar ruim twaalf maanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven met cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland vestiging Eindhoven.

Daarin zijn alle gevallen van buikvlieskanker-diagnoses in zuidelijk Nederland opgenomen.

In de periode 1995-1999 leefde een patiënt na de diagnose nog gemiddeld zes maanden. In de periode 2010-2014 ligt dat gemiddelde op 12,5 maanden.

"Tot begin van deze eeuw was de aanname onder medisch specialisten dat patiënten met darmkanker die is uitgezaaid naar het buikvlies niet behandeld konden worden", aldus dr. Ignace de Hingh, oncologisch chirurg van het Catharina Kanker Instituut en voorzitter van de Dutch Peritoneal Oncology Group (DPOG).

"Deze patiënten zijn nog altijd zeer kwetsbaar. Maar door continu onderzoek en het inzicht onder medici dat deze patiëntengroep wel te behandelen is, zijn we erin geslaagd om tot betere resultaten te komen."

De overlevingstijd stijgt volgens De Hingh door toepassing van een combinatie van behandelingen, zoals chemotherapie, medicijnen en operaties.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch vakblad European Journal of Cancer.