Volledig scherm

Onderzoek naar 'muntjes-incident' met PSV-fans lijkt muurvast te zitten

EINDHOVEN - Het onderzoek naar de PSV-supporters die in maart muntjes gooiden naar een groep bedelaars in het centrum van Madrid lijkt volledig vast te zitten. 

Het Spaanse Openbaar Ministerie wacht op onderzoek uit Nederland naar de identiteit van de daders. Ook de verhoren zouden vanuit Eindhoven moeten komen, laat een woordvoerder weten. "Als de zaak in Nederland is afgewikkeld, worden de resultaten naar het Openbaar Ministerie in Madrid gestuurd. Op basis van dat dossier zal die beoordelen of de supporters voor een rechtbank moeten voorkomen", laat de woordvoerder weten.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie beweert echter dat er tot nu toe nog geen verzoek tot rechtshulp vanuit Spanje is gekomen. "Zolang wij geen officieel verzoek uit Spanje hebben binnengekregen, kunnen we niets doen", zegt een woordvoerder.

Vervolging zou volgens de Spaanse justitie kunnen op basis van artikel 510 van het wetboek van strafrecht. Dat stelt 'het schenden van de waardigheid van mensen of bepaalde groepen mensen door vernedering of verachting' strafbaar.