Volledig scherm
Isis Boot en Evelyne Deceur © Jean Pierre Reijnen

Onderzoek naar sociale verschillen in Brabant vanuit Eindhoven

EINDHOVEN - Bij de biologische markt op het Wilhelminaplein staan Isis Boot en Evelyne Deceur zaterdag om kwart voor een al tien minuten op het punt van vertrekken, maar de twee jonge vrouwen worden steeds weer aangesproken door kraamhouders en bezoekers.

Dat was ook de bedoeling van hun bijzondere uitrusting. De groene tandem heeft een camera op het voorste stuur en een rode typemachine op het achterste. Op de kleppen van de fietstas zijn zonnepanelen gemonteerd. Daarachter nog een mandje met lunchpakketten, plattegrondjes en folders.

Woenselse Markt
Die ochtend waren ze vertrokken vanaf de Woenselse Markt en naar Woensel-west gefietst. Op de Edisonstraat hadden ze gehoord dat er niet veel contact is tussen de verschillende bevolkingsgroepen, maar bijna niemand vond dat een probleem. Op de zaterdagmarkt had Deceur gevraagd naar een biologisch hoekje, maar daar bleken zowel kraamhouders als bezoekers geen behoefte aan te hebben. "Dat zijn dus duidelijk verschillende groepen, die elkaar niet gemakkelijk verdragen", concludeert de Belgische, die zich in Gent bezighoudt met sociale stadsvernieuwing.

De Boot, sociaal geograaf en aan de Design Acadamy afgestudeerd in social design, woont zelf in Eindhoven en had Deceur op de tweede van zes Brabantse fietstochten meegevraagd omdat zij als buitenstaander onbevangen kan kijken naar wat ze tegenkomt.

Onderzoek
De zes Brabantse fietstochten tussen eind juli en eind september hebben als motto Mind the gap en moeten bijdragen aan een provinciaalonderzoek naar de toenemende verschillen tussen verschillende groepen van de bevolking. 

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant