Volledig scherm
© Bert Jansen

Onderzoek Rijkswaterstaat naar sluiptrucks sinds tolheffing in België

DEN HAAG - Rijkswaterstaat gaat onderzoeken wat de invoering van de tolheffing in België voor vrachtwagens voor gevolgen heeft voor de Brabantse wegen. Uit cijfers van de VerkeersInformatieDienst blijkt dat veel truckers de tol, die vanaf april dit jaar moet worden betaald, ontwijken en via Nederlandse wegen - vaak door kleine dorpen - hun weg zoeken. CDA-kamerlid Martijn van Helvert drong dinsdagmiddag tijdens het wekelijks vragenuurtje bij minister Asscher aan op maatregelen.

Deze vertelde dat zijn collega Schultz inmiddels aan Rijkswaterstaat opdracht heeft gegeven tot een onderzoek. Hij erkende dat de tolheffing tot meer verkeersdrukte leidt op wegen als de A58 en de A67 én op kleinere, provinciale en gemeentelijke wegen.

"De Belgen zullen niet stoppen met de tolheffing", zei Asscher. "Het is niet kansrijk om ze dat te vragen. Een fijnmazig pakket aan maatregelen is beter. Verkeer kan gehinderd worden door drempels bijvoorbeeld. Sluiproutes kunnen op andere manieren onaantrekkelijk gemaakt worden. Maar daar is eerst gedegen onderzoek voor nodig."

Sinds de invoering van de tol in België is de hoeveelheid verkeer op de A58 met acht procent gestegen. Ook op de A67 nam het aantal vrachtwagens uit België toe, blijkt uit onderzoek door de VID.