Volledig scherm
Maarten Klomp © Tom valstar/fotomeulenhof

Onderzoek uit Eindhoven: Rol huisarts verandert definitief (poll)

EINDHOVEN - De rol van de huisarts verandert. De solist van weleer wordt begeleider van mondige patiënten én van kwetsbare thuiswonende ouderen.

De huisarts die als solist met een grote lederen dokterstas zijn huisbezoeken aflegt terwijl zijn assistente de telefoon bewaakt. Het is nu al een zeldzaamheid en over een paar jaar definitief verdwenen.

Samenwerking
De huisarts van de toekomst werkt samen met vier of vijf collega-artsen, een aantal praktijkondersteuners en andere zorgverleners in kleine gezondheidscentra met vijftien tot twintig medewerkers. Hij houdt nauw contact met ziekenhuizen en medisch specialisten, staat kwetsbare thuiswonende ouderen bij én is een echte ondernemer die zijn bedrijfje stuurt. En hij of zij werkt graag parttime.

Dat beeld schetst Maarten Klomp, huisarts in de Eindhovense wijk Achtse Barrier én medisch directeur van zorggroep De Ondernemende Huisarts. Daarin werken huisartsen uit de regio Zuidoost-Brabant samen die zichzelf een ‘pioniersmentaliteit’ toedichten. Zij verkennen nieuwe paden in de zorgwereld vanuit een nieuw pand in Strijp Z, waar docenten van de universiteiten van Maastricht en Nijmegen huisartsen opleiden en bijscholen.

Meer zelfzorg en preventie
Hoe ziet Klomp de toekomstige taken van de huisarts? „Wat we gaan zien is een verschuiving van een deel van de zorg die we nu als professionals leveren naar meer zelfzorg en preventie. Dat kan omdat mensen veel beter geïnformeerd worden, plus de ontwikkeling van de digitale wereld. Een van onze taken zal zijn om onze patiënten daarin de weg te wijzen. De zorg gaat naar voren schuiven, richting zelfzorg. Er komen bijvoorbeeld meer methoden waarmee je zelf eenvoudig zaken kunnen meten waarvoor je eerder naar dure instituten moest.” 

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van vrijdag of in de digitale krant.