Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoekscommissie: Rwanda zou partner van Eindhoven kunnen zijn

EINDHOVEN - Het bedrijfsleven in Rwanda is niet sterk ontwikkeld en de regering onderdrukt de oppositie. Maar een ambtelijke 'onderzoekscommissie' die het college in mei naar Rwanda stuurde ziet voldoende aanknopingspunten om met dit land (als eerste) tot een vorm van ontwikkelingssamenwerking te komen waar ook Eindhovense bedrijven van kunnen profiteren.

Daarbij gaat het onder meer om het delen van ICT-kennis met Rwanda, dat van hoofdstad Kigali een 'smart city' wil maken. Of om de voedselproductie, waarbij Eindhoven kennis zou kunnen delen op het gebied van verpakking en conservering van voedsel.

Ict-ambities
Namens de onderzoekscommissie rapporteerde Rob van Mierlo dinsdagavond de bevindingen aan de raad. Van Mierlo is twee maanden geleden door het college bij Brainport aangesteld om bedrijven te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. Zijn eerste opdracht was om naar Rwanda te gaan. Het college wil met Rwanda een partnerschap aangaan, omdat de regering met haar hoge ict-ambities raakvlakken heeft met de regio Eindhoven. Naast ambtenaren zat er ook iemand van softwarebedrijf Centrics in de commissie.

Mensenrechten
Of de raad instemt met het collegevoornemen zal pas na de zomervakantie blijken. PvdA-raadslid Frank Depla liet dinsdag merken dat hij de antwoorden van Rob van Mierlo over de mensenrechtensituatie onbevredigend vond. Rwanda wordt sinds 2000 geleid door Tutsi Paul Kagame. Zijn regering krijgt internationaal waardering als het gaat om de sociaal-economische vooruitgang in het land. Maar er is ook kritiek: Kagame onderdrukt oppositie en steunt de rebellen in de Kongo.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.