Volledig scherm
© SXC

Onrust over nieuwe regels voor veiligheid in zwembaden

EINDHOVEN - De nieuwe rijksregels voor het vervangen van gevaarlijk roestvaststaal (rvs) in zwembaden leiden tot onrust bij beheerders. De dure maatregelen zouden zwembaden zelfs de kop kunnen kosten, wordt gezegd. Die alarmerende berichten worden genuanceerd door brancheverenigingen. Eerst maar eens inventariseren, dan wordt duidelijk wat er moet gebeuren.

De nieuwe aangescherpte regels in het Bouwbesluit zwembaden vloeien voort uit een ongeluk in het Tilburgse zwembad De Reeshof in 2011 waarbij een baby overleed. In 2015 bleek uit onderzoek dat veel zwembaden de controle op rvs nog steeds niet op orde hadden.

Daarom kwam minister Stef Blok (Wonen, onder wie ook het Bouwbesluit valt) met strenge regels: per 1 januari 2017 zou alle roestvaststaal dat niet goed tegen de chloordampen in zwembaden kan én gevaar oplevert, vervangen moeten zijn.

Consequenties
Oud-inspecteur van de provincie en adviseur zwembaden René Stender uit Gemonde denkt dat de regels verregaande consequenties hebben: ook alle gecoat staal en zelfs staal in bouwconstructies zou moeten worden vervangen: van startblokken tot glijbaanstaanders, van spijkers in de muur tot de stalen bouwconstructie. Dat kost volgens hem tonnen.

Bert Lavrijsen van Laco International, beheerder van zo'n 40 zwembaden, wordt 'onzeker en onrustig' over de berichten. Lavrijsen wil nog niets zeggen over de concrete consequenties voor de Laco-baden.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.