Volledig scherm
Het beginscherm met foto's van de locatie en de pictogrammen die voor cliënten duidelijk zijn.

Ontwikkeld in Eindhoven: 'Facebook' voor mensen met beperking

EINDHOVEN – Mensen met een verstandelijke beperking kunnen moeilijk uit de voeten met sociale media. Triptic in Eindhoven heeft voor bewoners van een Drentse instelling een Facebook-achtig programma gemaakt.

Triptic heeft het programma ontworpen als schil van zijn intranet-programma Iris, legt Turksma uit.

Internationale belangstelling
"We hebben Iris draaien bij instelling Vanboeijen in Assen, voor het informeren van personeel. Met de leiding van dat tehuis hebben we gewerkt aan een manier om ook mensen met een verstandelijke beperking toegang te geven. Het is een programma geworden waarmee ze contact kunnen leggen met medecliënten, begeleiders, familie en vrijwilligers. In een deel van de instelling, met meerdere vestigingen in Drenthe, draait het al en het wordt stapsgewijs uitgerold in de hele instelling."

Triptic heeft met het initiatief internationale belangstelling gewekt. Het heeft onder meer een prijs in de wacht gesleept van de Australische Step Two Designs voor vernieuwende ideeën in de wereld van intranet.

Plaatjes
Turksma laat zien hoe het programma werkt. Een beginscherm toont herkenbare foto's van het deel van het tehuis waar de cliënt woont en zijn activiteiten. Dan kan hij of zij kiezen tussen vier plaatjes die staan voor 'berichten', 'agenda', 'foto's' en 'rooster'. "Zo'n zonnetje als pictogram voor agenda wordt ook in de dagelijkse praktijk gebruikt. De meeste pictogrammen zijn daarom herkenbaar. Een bericht maken met beelden in plaats van tekst kan makkelijker dan je denkt.

Met foto's van een locatie kunnen ze aangeven dat ze daar een bepaalde dag in de week gaan werken. Met pictogrammen geven ze de dag en het symbool van werken aan. Ze kunnen ook aangeven of ze het werk leuk vinden of onderdelen daarvan, duidelijk gemaakt met foto's, minder leuk. Zo kunnen ze met een veelheid aan pictogrammen een chatsessie maken. Met familie, begeleiders en ook met elkaar. Dat is de essentie van sociale media."