Volledig scherm
© SXC

Ooievaarsnest boven het spoor tussen Eindhoven en Helmond (video)

GELDROP-MIERLO - Van alle vogels zou juist de ooievaar moeten weten waar je het best een babykamer kunt bouwen, maar blijkbaar is de vogel nogal eigenwijs. Hij bouwt zijn nest waar hij dat wil. Boven op een bovenleidingsportaal van de spoorlijn bijvoorbeeld ter hoogte van de Gulbergen op het traject Eindhoven-Helmond. 

Lekker rustig. Op twee meter afstand van voorbijrazende treinen.

De vogels, pa, ma en twee jongen hebben er geen last van en omgekeerd ondervindt het treinverkeer ook geen overlast van het jonge gezinnetje, zo laat een woordvoerder van Prorail weten. Op af en toe wat uitwerpselen op het dak van een passerende trein na dan.

Eind deze maand vliegen de jongen uit. Het paar dat nu boven het spoor zit, bouwde vorig jaar een nest in een hoogspanningsmast even verderop. Ooievaars doen dat wel vaker. Het gaat overigens goed met de ooievaar in Nederland. Dertig jaar geleden was de vogel bijna uitgestorven door het gebruik van landbouwgif. Door een destijds opgezet fokprogramma telt de populatie tegenwoordig weer bijna 1000 p aartjes.

Echt rustig is het niet boven op een bovenleidingsportaal van de spoorlijn ter hoogte van de Gulbergen op het traject Eindhoven-Helmond. Toch nestelt daar een ooievaarspaar met twee jongen.