Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof

Open brief - Aan alle Eindhovenaren: doe iets!

OPEN BRIEF - De auteur van deze open brief is Saskia Ploeg. Ze is opgegroeid in Eindhoven en verhuisde in 1999 voor een studie naar Amsterdam met de bedoeling ooit terug te keren, maar dat kwam er niet van. Deze brief is gericht aan alle Eindhovenaren.

DOE IETS!

Dames en heren, jongens en meisjes. Attentie. Ik ben diep teleurgesteld in jullie. Ik kan niet weg of jullie breken de hele boel af. Museum Kempenland is weg. De kunstijsbaan gaat dicht. De Effenaar steekt tonnen in het gebouw, niet in muziek. Het Muziekcentrum heeft ook financieringstekorten. Plaza Futura dicht. En nu ook de Tongelreep. Hét golfslagbad. Iets dat écht leuk is, voor iedereen! Gaat per september dicht.

En waarom? De gemeente wil niet betalen voor 'een waterpretpark', is het officiële verhaal. Het officieuze verhaal is dat de koek nu wel op is nu PSV 50 miljoen staatssteun heeft gekregen. Alleen voor PSV is geld. Alle andere dingen mogen best weg. Eindhoven is namelijk één PSV-stadion op de hei en voor de rest is er niets.

Er was al nooit een fluit aan in Eindhoven. Wat heb ik me verveeld als puber. Wat is het vreselijk saai daar. En nu is het nóg weer veel saaier. Wat is de bedoeling, dat jullie alleen maar meer inwoners verzamelen om gezellig niets te doen? Hoe kunnen jullie dan nog verbaasd zijn dat de criminaliteit toeneemt?

Zoals altijd in de geschiedenis van Eindhoven komen de Eindhovenaren niet in actie. Het prachtige oude stadhuis werd in een vloek en een zucht door een paar domme bestuurders gesloopt voor een lelijk pand waar een dansstudio in kon. Het 18 Septemberplein wordt iedere drie jaar opnieuw gerenoveerd voor niets.

Belachelijke sommen geld voor topsport en nieuwe stadhuizen, terwijl er voor gewone mensen helemaal niets is. Woningbouw bovenop mooie parkjes en de laatste restjes open weiland. Nog meer huizen, nog meer lege kantoren en dure gebouwen en nog minder te doen.

Al zaag je hen een been af. Dan zegt een Eindhovenaar: 'Eu, da's ok nie aardig'. Nee, dat is niet aardig, nee. Dus dan moet je er wat aan doen! Zorg ervoor dat ze je been er niet afzagen! Het is je been. Je armen hebben ze er ook al afgehakt. Actie mensen. Kom uit die stoel. Teken de petitie. Ga in je zwembroek voor het stadhuis staan! Doe iets!