Volledig scherm
John Jorritsma. © Kees Martens/fotomeulenhof

Open brief aan de nieuwe burgemeester van Eindhoven (video)

OPEN BRIEF - Hans Vermeeren, politiek verslaggever van het Eindhovens Dagblad schrijft een open brief aan John Jorritsma.

Geachte heer Jorritsma, beste John,

Nog een paar uurtjes, en dan wordt u op het Eindhovense stadhuis door commissaris van de koning Wim van de Donk geïnstalleerd als burgemeester van Eindhoven. Dat is een heel mooie en prestigieuze baan. Maar het is ook een erg zware, denk ik. U krijgt een hele grote verantwoordelijkheid. Uw vorige week uitgezwaaide voorganger Rob van Gijzel zei het al: het werk gaat vierentwintig uur per dag door, soms word je wel vier keer per nacht uit je bed gebeld omdat er ergens in de stad iets aan de hand is.

Waarschijnlijk is het u niet ontgaan dat Van Gijzel in zijn afscheidsweek niets dan lof toegezwaaid heeft gekregen. De ras-Eindhovenaar heeft de stad in iets meer dan acht jaar zijn trots teruggegeven, klonk het aan alle kanten. Eindhoven is nationaal en internationaal op de kaart komen te staan: het is een van dé steden geworden op het gebied van design en high-tech, een erg hippe en trendy stad bovendien.

Het zal voor u een hele kluif worden in de voetsporen te treden van een burgemeester die zo veel bereikt heeft, en die door zovelen op handen gedragen wordt. In de aanloop naar uw installatie heeft u zich al zeer ambitieus getoond. U spreekt vol vuur over - onder meer - het vormgeven van Brainport 2.0, over het leggen van de daarvoor benodigde verbindingen en het aanspreken van uw grote (inter-)nationale netwerk.

En natuurlijk is Brainport van groot belang voor deze stad en deze regio. De bedrijven en instellingen die onderdeel zijn van Brainport zorgen voor veel banen. De expats die hier neerstrijken, leveren ook nog eens extra werkgelegenheid op.

Maar Eindhoven is meer dan Brainport alleen, veel meer. Eindhoven is ook een stad vol sport en cultuur: de stad van PSV, vele tientallen amateursportverenigingen, de stad van het Muziekgebouw, de Effenaar, het Van Abbe en al die andere kunstinstellingen.

Maar het is wel een stad met twee snelheden. Aan de ene kant is er de met laptop en smartphone gewapende, internationaal geörienteerde kenniswerker. En aan de andere kant zijn er de gezinnen van man, vrouw, twee kinderen en een hond in een rijtjeshuis in Vaartbroek, Gestel of Tongelre.

Die Eindhovenaren willen een veilige stad, niet een stad die in de top drie staat van de Misdaadmeter van het AD. Ze willen wonen in betaalbare huur- of koopwoningen. En die zijn er nog lang niet genoeg. En ze willen dat er werk is, ook voor de minder goed geschoolden onder hen. En eerlijk gezegd, daar schort het nog aan: het aantal Eindhovenaren in de bijstand neemt toe.

Verder zien die Eindhovenaren dat de bereikbaarheid van de stad steeds meer in de knel komt: files aan de noord- en oostkant van de stad zijn schering en inslag. En ze lezen dagelijks in de krant dat de bestuurders in deze regio het maar niet eens kunnen worden over een democratisch legitieme manier om samen te werken.

Ook al is er de afgelopen jaren veel gedaan, ook voor de komende jaren ligt er nog werk genoeg, dat mag duidelijk zijn. Dat de stad daarbij behoefte heeft aan een daadkrachtig bestuurder die er niet voor terugdeinst ook lastige knopen door te hakken, dat spreekt voor zich.

Hans Vermeeren

politiek verslaggever Eindhovens Dagblad

ED-redacteur Hans Vermeeren schrijft een open brief aan de nieuwe burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma.