Volledig scherm
Bezoekers krijgen uitleg over de glas-in-loodramen in het trappenhuis van de Admirant in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Open Monumentenweekend: Verhalen brengen Eindhovense iconen tot leven

EINDHOVEN - Bijzondere, verborgen plekken in Eindhoven waren dit weekend geopend voor publiek tijdens de landelijke Open Monumentendag. Aan de hand van rondleidingen, exposities en een filmpremière konden bezoekers verhalen achter monumenten in de stad ontdekken.

‘Iconen en symbolen’ was dit jaar het thema. Symbolen als ornamenten en glas-in-lood vertellen iets over de historie van monumenten en gebouwen, die door dit soort kenmerken iconische waarde kunnen bezitten. De Admirant is zo’n Eindhovens icoon. In het gebouw, waarin de Philips-directie ooit huisde, werden zaterdag rondleidingen gehouden. Glas-in-loodramen in het trappenhuis symboliseren de weg van duisternis in de kelder naar licht op de bovenverdieping. Een van de ramen verbeeldt zaken die tot verlichting kunnen leiden, zoals rede en arbeid.

“Dit staat symbool voor technologische ontwikkeling. Helemaal bovenaan zien we een dame die een gloeilamp vasthoudt als een soort verwijzing naar de heilige geest”, vertelt gids en vrijwilliger Jan Verheugt. Hij deed onderzoek naar de achtergrond van de glas-in-loodramen, die dateren uit 1928-1929. Ze werden in opdracht van Anton Philips ontworpen door kunstenaar Joep Nicolas. Hij werkte er twee jaar aan.

Lees alles over dit onderwerp in het ED van maandag of via onze digitale krant.