Volledig scherm
© Menno Boon

Opinie - Bidden voor snel einde aan ritenconflict bij de 'Katrien'

OPINIE - Trouwe kerkgangers staan op straat als de Augustijnenkerk in Eindhoven dichtgaat. In de naburige Catharinakerk zijn ze welkom, maar alleen om aan te sluiten bij vieringen volgens de Romeinse ritus. Dit opinieartikel is geschreven door Mathieu Beaujean uit Eindhoven.

Zoals alom bekend in Eindhoven gaat de Augustijnenkerk per 1 september dicht. Het kerkgebouw is verkocht aan Dela. Enkele honderden trouwe kerkgangers staan op straat en zijn op zoek naar een nieuw onderkomen. De nabij gelegen 'Katrien' (Sint-Catharinakerk) is hun voor de hand liggende keuze. De 'Katrien' is eigendom van de gemeente Eindhoven. Deze heeft de kerk aan het kerkbestuur van Sint-Joris verhuurd. De besturen van Sint-Joris en de Augustijnengroep treden met elkaar in contact; de uitkomst ervan: de Augustijnengroep is welkom, echter op één voorwaarde: zij moet zich aansluiten bij en opgaan in de vieringen volgens de Romeinse ritus, zoals die in de 'Katrien' worden gevierd. Met andere woorden, welkom broeders en zusters, maar jullie moeten wel je eigen identiteit opgeven; één en dezelfde ritus, samen en niet apart.

Ritusconflict
Hier tegenover stelt de Augustijnengroep: éénheid in verscheidenheid, bijvoorbeeld om 09.30 uur een viering volgens Romeinse ritus, en om 11.00 uur een viering in Augustijnse traditie. Het Joris-bestuur wijst dit pertinent af. Kortom: de deur van de 'Katrien' blijft voor de Augustijnen dicht vanwege een ritusconflict. Dit is in de annalen van de Sint-Joris niet het eerste ritusconflict. Enkele jaren geleden moest onder dit bestuur de zogenaamde carnavalsmis, die er decennia lang was gevierd, al wijken om rituele redenen. Dag carnavalsvierders. En waar werden ze met open armen ontvangen? Precies! In de Augustijnenkerk. Dit voorbeeld is illustratief voor de mentaliteit in beide kampen.

Afschuwelijk gat
Wie dreigen nu de slachtoffers te worden van deze patstelling? Ik moet op de eerste plaats denken aan de vele tientallen ouderen, vaak alleenstaand. Voor hen is de Cahtharinakerk nog wel te belopen, maar een verder gelegen locatie onhaalbaar. Zij vallen in een afschuwelijk gat. Het wordt toch geen: dag ouderen, houdoe, tot ziens in de hemel? De jongere generaties wordt de kans ontnomen hun geloof op eigen wijze te beleven en daar een eigentijdse vorm aan te geven. In het Joris-voorstel kijkt Big Brother altijd over de schouder mee en heft waarschuwend het vingertje. Ten slotte zijn alle weldenkenden, gelovig of niet, hierdoor getroffen. Zo ga je toch niet om met asielzoekers (Augustijnengemeenschap). Dat heeft toch niets meer met Caritas Christi te maken. Hier is toch sprake van een poging tot karaktermoord (excusez le mot)?

Heilzame aanwezigheid
Wat kunnen wij daaraan doen? Dit conflict moét opgelost worden. De Augustijnengroep moet in het centrum van Eindhoven, dat wil zeggen in de 'Katrien', zijn heilzame aanwezigheid kunnen voortzetten. Gossip, schelden, dreigen, bekladden, iedere vorm van geweld is volstrekt uit den boze (= duivel). Bidden is de enige remedie die helpt. Bidt tot God, Jezus, Maria en alle heiligen. Ga nog eens een dienst (vier per week) bijwonen in de Paterskerk zo lang dat nog kan. Misschien bent u er gedoopt, hebt u er de communie gedaan, of hebt u er een andere herinnering aan.

Een kopie van dit schrijven zal ik sturen aan de gemeente Eindhoven, eigenaar van de 'Katrien', en aan Mgr. De Korte, bisschop van Den Bosch.