Volledig scherm
Wethouder Staf Depla. FOTO Rens van Mierlo

Opinie - Depla heeft ouderen op werkvloer niet geholpen

OPINIE - Niek Rennenberg is gemeenteraadslid voor het Ouderen Appèl Eindhoven. Hij vindt het - in tegenstelling tot wethouder Staf Depla - geen goed teken dat er veel 55- en 60-plussers aan het werk zijn. Dat betekent volgens hem alleen maar dat ouderen nu niet eerder met werken kunnen stoppen.

Wethouder Staf Depla (PvdA) van Eindhoven heeft een geheel eigen kijk op de ontwikkeling van de werkgelegenheid in onze stad. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat het goed is dat er steeds meer 55- en 60-plussers aan het werk zijn. Een teken dat onze economie het goed doet en het aantal banen groeiend is. Net alsof hij daar een positieve bijdrage aan levert.

Dat het aantal werkende ouderen groeit in vergelijking met vijf of tien jaar geleden klopt. Dat ligt niet aan de groeiende economie of het feit dat er meer banen zijn bijgekomen. Laat staan aan de tomeloze inzet van de wethouder.

Vervroegde uittreding
Wat Depla vergeet is dat de afgelopen jaren de regels rondom vervroegde uittreding (vut), die het mogelijk maakten om met werken te stoppen voordat men de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, zijn afgeschaft. Er is bijna geen cao meer te vinden die eerder stoppen met werken mogelijk maakt.

Naast het afschaffen van de vut-regelingen, heeft juist de PvdA samen met de VVD ervoor gezorgd, dat we steeds later van onze AOW kunnen gaan genieten. Van 65 jaar naar 67+ en wellicht tot je 70ste blijven werken, is voor menigeen geen prettige gedachte.

Taboe
Het zou wethouder Depla sieren als hij eens toegeeft dat het politieke maatregelen van onder andere zijn partij zijn geweest, die oudere werknemers verplichten om langer door te werken, met alle ellende van dien. Ellende, hoezo dan? Nou er heerst een taboe op oudere werknemers. Ze zijn te duur, vaak ziek, niet flexibel en niet productief genoeg. Reden om ze te ontslaan of op zijn minst een functie te geven, waarin ze minder gaan verdienen. Dat minder verdienen noemt men met een 'duur' woord demotie. Je blijft wel werken, maar in een andere, meestal lagere functie en gaat dus flink minder verdienen. Dat lagere salaris heeft meteen veel invloed op je latere pensioen, gewoon omdat je de laatste jaren van je werkzame leven minder in je pensioenpot stort.

Terecht dat de vakbonden in cao-onderhandelingen niets willen weten van demotie.

En ondanks alle goede bedoelingen van Depla zien we dat de werkloosheid onder ouderen niet afneemt, zij komen slechts mondjesmaat aan het werk en dreigen de armen van de toekomst te worden. Er is nog veel werk aan de winkel om oudere werklozen weer een volwaardige positie op de arbeidsmarkt te laten innemen.