Volledig scherm
© Petra van Laarhoven

Opinie - Donker meisje, Zwarte Piet

OPINIE - Auteur Peterson Ssendi is journalist, blogger en erkend vluchteling. Hij woont in Helmond. 

Een Oegandese vluchteling in Helmond beschrijft hoe zijn dochter Sinterklaas en Zwarte Piet uitnodigde. Hij ziet er – in weerwil van het rapport van de kinderombudsman – geen kwaad in.

Sinterklaasfeest
Mijn dochtertje Joyce van 7, die zelf donker is, zal voortaan elke december deelnemen aan het Sinterklaasfeest. Samen met haar vriendjes vindt Joyce het fantastisch als ze pepernoten en cadeautjes van de Sint en de Zwarte Pieten krijgt. Het begon vorig jaar in november toen Joyce Sinterklaas en Zwarte Piet uitnodigde. Zij stopte fruit in mijn dure schoenen en zette ze buiten neer.

Elk jaar in december vieren Nederlanders het traditionele Sinterklaasfeest. Dit kwam ik te weten toen ik in Helmond ging wonen. Dit sprookje is eigenlijk voor kinderen, maar ook volwassenen willen er in die tijd voor de gezelligheid in geloven. Sinterklaas is voor veel mensen een welkome gast in Nederland.

Oeganda
In mijn vaderland Oeganda kennen we Sinterklaas niet. De meeste Oegandezen kennen wel Santa Claus, de kerstman. Santa Claus heeft geen relatie met de Oegandese cultuur. Daarom is het voor de Oegandezen een vreemde traditie. De Nederlandse Sinterklaas is een oude en officiële traditie, dus ik zie een groot verschil tussen de twee.

Het Sinterklaasfeest zorgt voor blije kinderen en volwassenen in mijn wijk. Volgens mij zou het feest super saai zijn als er geen Zwarte Pieten bij waren. De strijd tegen Zwarte Piet heeft volgens mij ten doel deze feestelijke traditie om zeep te helpen.

Sinterklaas uitgenodigd
Het was een maandagavond, medio november 2015. Buiten mijn weten nodigde mijn dochter Joyce Sinterklaas uit. Zij wilde dat hij bij ons langs kwam. Om dat verzoek kracht bij te zetten, stopte zij fruit in mijn schoenen en ook een briefje met een mooie grote tekening in een van haar schoenen. In de brief stonden een paar wensen aan 'meneer' Sinterklaas en Piet. 'Ik wil graag een laptop om met mijn vrienden te kunnen communiceren', was haar grootste wens.

Joyce zette beide schoenen buiten neer. Het fruit was voor het paard, legde mijn buurman en taalcoach Ron uit, toen ik hem dit stuk liet corrigeren.

Ik realiseerde me die avond, rond half twaalf, dat mijn schoenen niet in huis stonden en vroeg mijn vrouw Maria en mijn zoon Trevor van 13 waar ze ergens konden zijn. Joyce was toen al naar bed. Omdat Trevor van het plan van Joyce had gehoord, maakten we haar wakker. 'Iedereen gaat een cadeautje van Sinterklaas en Zwarte Piet krijgen', vertelde zij met een verwachtingsvol gezicht.

Ondanks die uitleg vonden we het niet zo'n goed idee om de dure schoenen buiten te laten staan. Nadat Joyce opnieuw in slaap was gevallen, belde ik Douwe, een begeleider die in de buurt woont. 'Bedenk een cadeautje', adviseerde hij me. Zo kwam ik meer te weten over het Sinterklaasfeest.

Cadeautje
Na dit gesprek schreef mijn zoon 'Sint Trevor' het volgende briefje aan Joyce: 'Ik kan jouw wensen niet vervullen, maar je krijgt morgen een cadeautje van mij'. Onder dit briefje stond de naam van Sinterklaas in de vorm van een handtekening. Een dag later werd Joyce ontzettend blij toen ze een pakketje van Sinterklaas op de mat vond. Het pakje bevatte chocola en pepernoten.

De tegenstanders van Sinterklaas beweren dat deze traditie stamt uit de slavernijtijd. Er zou daarom sprake zijn van racisme, want Zwarte Piet fungeert hier als slaaf van Sinterklaas. De meeste mensen weten kennelijk niet dat Zwarte Piet eigenlijk niet zwart is, maar door zijn werkzaamheden in de schoorstenen steeds vuiler wordt. Als hij zich wast, komt er gewoon een blanke huid tevoorschijn.

Ik zie dus geen echt verband met racisme. Het Sinterklaasfeest is in mijn ogen een gewone traditie die in de Nederlandse cultuur verankerd is.