Volledig scherm
We worden duurzaam met zonneparken en windmolens. foto Ruud Taal

Opinie - Duurzaam D66-feest werkt niet

OPINIE - Henk Daalder woont in Nuenen en maakt zich sterk voor windenergie.

De overheid moet zich met haar energiebeleid niet alleen richten op ondernemers maar ook op burgers. Dit lijkt voor sommigen een negatief stuk over D66, maar het is een diagnose en een aanbeveling om duurzamer te worden met voordeel voor burgers in plaats van bedrijven. Want burgers hebben een toekomst – hun kinderen –, bedrijven willen alleen maar meer geld. Duurzaam worden is hard nodig. Er zit nu al voldoende CO2 in onze biosfeer voor meer dan 2 graden opwarming. De oceanen hebben drie decennia nodig om op te warmen, blijkt uit IPCC-onderzoek. Daarom merken we die klimaatopwarming nu nog niet in zijn volle omvang.

Het college van B en W in Eindhoven heeft duurzaam beleid afgeschaft. Maar wellicht wilde de D66-wethouder toch nog wat doen, zonder echt beleid. Dus bouwde ze een feestje, met een apotheose in de kroeg, op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober.

Marktmeester
Hier zijn drie feestdagen aan voorafgegaan, waar circa honderd mensen, vooral geselecteerde ondernemers, hun lobbyisten en een paar verdwaalde burgers gesprekken voerden en plannen maakten. Maar zonder daadkracht van de overheid leveren die plannen weinig op. De energietransitie krijgt alleen snelheid, als zowel overheden, burgers als bedrijven hun eigen rol spelen. Bedrijven hebben een marktmeester nodig, anders maken ze er met hun winstbejag de puinhoop van die het klimaatprobleem ons nu oplevert.

Overheden stellen regels aan bedrijven, zodat ze wel duurzaam moeten worden. En scheppen condities voor burgers, zodat zij de kans krijgen met voordeel massaal duurzaam te worden. Zonder aantrekkelijke consumentenproducten doen alleen de idealisten mee, en dat zijn er te weinig om het klimaatprobleem aan te pakken.

Grootschalig ontwerpproces
De D66-wethouder van Eindhoven maakte op haar duurzame feestje duidelijk dat ze vooral ondernemers had uitgenodigd, want die hebben de daadkracht die de gemeente niet meer wil of mag hebben van de politiek. Helaas levert feesten met ondernemers niet de benodigde regelgeving op. Een hele stad duurzaam maken, vergt een grootschalig ontwerpproces. Daar zijn aantrekkelijke massaproducten voor consumenten voor nodig en service design in plaats van kortetermijndenken met ondernemers in de kroeg. Zo kan een groot windpark in kavels aan duizenden huishoudens worden verkocht. Simpeler en goedkoper dan zonnepanelen, die consumenten al massaal kopen.

Maar D66 maakt er een ondernemersfeestje van. Burgers mogen toekijken. Projecten waarbij burgers massaal zelf de ruimte krijgen maken geen kans.

Duurzaam leven
Een ander voorbeeld van effectieve regelgeving is een milieuzone waar alleen nog elektrische auto's, elektrische brommers en fietsers mogen komen. Niet vandaag of morgen, maar wel vandaag aankondigen en effectief in 2020. En alleen nog een bouwvergunning geven als dat een energieneutraal gebouw of woning oplevert. Of een stookverbod voor houtkachels met hun giftige rook. Maar de provincie geeft juist subsidie op houtkachels. En regels voor windparkbouwers om die windmolens niet aan rijke investeerders te verkopen, maar aan alle huishoudens.

We worden duurzaam met zonneparken en windmolens. Die kosten eenmalig veel geld bij de aanschaf. En huishoudens hebben het goedkoopste geld, hun spaargeld om zelf zonnepanelen te kopen en kavels windpark. Bedrijven lenen altijd duurder bij de bank en hebben dus subsidie nodig. De overheid zou de samenleving moeten helpen het goedkoopste geld, van burgers, massaal te benutten voor de aankoop van die duurzame spullen. Bedrijven hebben alleen regels nodig, geen feestende bestuurders. Dit soort regelgeving maakt het verschil tussen wel of niet onszelf redden van het klimaatprobleem. D66-bestuurders kiezen voor ondernemers en hinderen daarmee de duurzame toekomst van burgers, terwijl juist burgers een betere wereld willen voor hun kinderen.