Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Eindhoven is ook wielerstad

EINDHOVEN - Cor Verbeek fietser en gemeenteraadslid voor het Ouderen Appèl Eindhoven. Hij is de schrijver van dit opinie artikel.

Eindhoven gaat voor meer grote sportevenementen. Inmiddels is Robert van den Hoogenband aangesteld als eventmanager om zich te gaan bezighouden met onder andere het aantrekken van sportevenementen, met name voetbal, zwemmen, hockey, urban sports en hardlopen. Wat ik mis in dit rijtje is wielrennen, een sport die almaar populairder wordt en mede gedragen wordt door de almaar groter wordende prestaties van Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en andere aankomende talenten. Een sport die massaal door recreanten en andere liefhebbers wordt beoefend. Elk weekend weer wordt vanaf de vroege ochtend in weer en wind de fiets van stal gehaald om al dan niet georganiseerd een stevige rit te maken.

Wat zou het toch geweldig zijn om voor Eindhoven en regio een Giro-, of een Tour-etappe binnen te 'hengelen' (ook een mooie sport, maar daarover wellicht een andere keer meer).

Misschien is de stap om een etappe van een grote ronde binnen te halen nog wat te ambitieus voorlopig, maar we zouden toch minimaal één mooi wielerevenement per jaar met wellicht ook BMX-wedstrijden en dergelijke kunnen organiseren in Eindhoven.

Er zit zoveel kennis en kunde in de regio op dit vlak. Bijvoorbeeld bij een Jan Peeters, een icoon in de wielerwereld met een geweldig groot netwerk. En zo zijn er nog velen die staan te trappelen om een bijdrage te kunnen leveren aan een wielerevenement in Eindhoven.

Maar helaas voor Eindhoven, de wielersport zit niet in het dna van onze stad, zo heb ik ergens gelezen. Kennelijk zijn we vergeten dat ene Bert Oosterbosch uit Eindhoven – om er maar een te noemen – ritten heeft gewonnen in de Tour de France, de Giro d'Italia en de Ronde van Zwitserland, maar ook wereldkampioen achtervolging is geweest en geletruidrager. En dan vergeet ik ongetwijfeld nog wat overwinningen van Bert, het zij me vergeven.

Maar ook de vele goede amateurwielrenners die Eindhoven heeft gekend moeten we niet vergeten.

Ook Eindhoven heeft in het verleden wielerbanen gehad met duizenden bezoekers per week tijdens wedstrijden.

'Eindhoven heeft een naam hoog te houden als sportstad', hoor ik wethouder Staf Depla, zelf een fervent beoefenaar van de wielersport, zeggen in het ED. Wellicht heeft hij gelijk, maar dat betreft dan ook de wielersport. Deze zit wel degelijk in het dna van onze stad. Vraag het onze burgers maar. Deze geweldige sport heeft ook recht op een 'topsportevenement' in Eindhoven.

Laat Robert van den Hoogenband, zelf op topniveau actief als waterpoloër, zijn nek ook eens uitsteken voor de wielersport. De sport verdient een mooi evenement in Eindhoven en de regio.