Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Eindhoven kan voorbeeld nemen aan Singapore

OPINIE - De auteur Tjeerd Vonk komt uit Eindhoven.

De gemeente Eindhoven profileert zichzelf graag als een innovatieve, slimme stad (Brainport, et cetera) en durft zichzelf zelfs te vergelijken met Singapore (zie het recente bezoek burgemeester Rob van Gijzel aan Singapore). Dat Singapore hier gebruikt wordt als vergelijking brengt mij op het spoor van de stadsvervuiling. 

Overal in Eindhoven (zowel in het centrum als in de wijken) worden de inwoners van Eindhoven (en de toeristen) geconfronteerd met zwerfafval en hondenpoep.

Adopteer een Straat
Het probleem van het zwerfafval probeert de gemeente mede aan te pakken door stimulering van het project Adopteer een Straat (en de app BuitenBeter). Dit burgerinitiatief stimuleert inwoners van Eindhoven om hun 'eigen straat en omgeving mooi, schoon en groen te houden'. Dat dit initiatief de gebreken en de verantwoordelijkheid van de gemeente verdoezelt, wordt te weinig belicht.

Ik ben op een vrijwilligersavond geweest van dit burgerinitiatief, waar ook vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig waren. Uit een presentatie van een gemeentevertegenwoordiger bleek dat de gemeente niet ontevreden is als een bepaalde target gehaald wordt bij het afvalniveau. Zero tolerance bestaat niet bij de gemeente als het om zwerfafval en hondenpoep gaat. Wel wijst men voortdurend op de verantwoordelijkheid van de burgers/inwoners.

Hondenpoep
Als hondenbezitter valt mij op dat te veel hondenbezitters de hondenpoep niet opruimen en zodoende het leefmilieu voor anderen (en zichzelf) verpesten. De gemeente heeft als beleid dat men hondenpoep niet opruimt omdat dat een verantwoordelijkheid is van de hondenbezitters. Als stok achter de deur heeft men een boeteregeling in het leven geroepen. In de praktijk blijkt dat dit niet werkt: de hondenbezitter ruimt niet op en de gemeente controleert niet.

Dan terug naar Singapore. Als men de vergelijking wil maken op het gebied van innovatie, waarom dan ook niet op het gebied van milieu. De gemeente kwalificeert zwerfafval en hondenpoep zelf als een milieuprobleem. Het is de taak van de gemeente om voor een schoon leefmilieu te zorgen en dit niet af te wentelen op de burgers/inwoners. Een voorbeeld nemen aan Singapore op dit gebied zou van Eindhoven pas echt een aantrekkelijke stad maken , ook voor buitenlandse werknemers en toeristen.