Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Experimenteerwet biedt regiobestuur kansen

OPINIE - De auteur Wil Rombouts is fractievoorzitter van de PvdA Bergeijk.

Chris Paulussen, hoofd opinie van het ED, haalt afgelopen zaterdag hard uit naar het advies van de commissie Demmers. Op de voorpagina verwijst hij het rapport resoluut richting prullenbak, omdat volgens hem de democratische besluitvorming in gevaar komt.

Paulussen heeft daarin gelijk als de zeggenschap, zoals het rapport voorstelt, over belangrijke regionale ontwikkelingen voor een groot deel bij het gemeentebestuur van Eindhoven terechtkomt. Gelukkig zegt commissievoorzitter Letty Demmers in een toelichting ook: '...de regio kan dankzij de experimenteerwet op zoek gaan naar een andere autoriteit die de regio aanstuurt'.

Besluitvaardigheid
Dus kunnen we kiezen voor een democratisch gekozen bestuursautoriteit voor die onderwerpen die de gemeentegrenzen in de regio overschrijden. Want belangrijke taken met verstrekkende gevolgen zoals wonen, werken, ruimtelijke inrichting en voorzieningen houden ook niet op bij de grenzen van de randgemeenten rond Eindhoven en Helmond. De hele regio heeft belang bij afstemming en vooral bij besluitvaardigheid.

Dus a.u.b. niet weer een nieuw samenwerkingsverband zoals de Veiligheidsregio, de ODZOB en de MRE. Want daar wordt de dienst feitelijk uitgemaakt door burgemeesters en wethouders. En ook daar wordt gemord over een gebrek aan democratische legitimatie en besluitvorming.

Nieuw bestuursverband
Tegenstanders zullen meteen melden dat ze geen derde bestuurslaag willen. Terecht, en dus moeten er bevoegdheden worden overgedragen als het over onderwerpen gaat die de gehele regio betreffen. En dat betekent inderdaad dat de gemeenteraden over die onderwerpen niet meer het laatste woord hebben. Ze kunnen hun aandacht en energie richten op hun eigen gemeente in hun eigen inwoners. Laten we er met zijn allen in Zuidoost-Brabant voor zorgen dat regionale problemen opgepakt worden en dat we als politiek 'lokaal' dicht bij onze inwoners blijven. De adviezen van de commissie Demmers kunnen het begin zijn van een nieuw democratisch bestuursverband waarin gemeenten bevoegdheden delegeren en toch zelfstandig blijven. De experimenteerwet biedt de gelegenheid, het is aan de regio om die kans te grijpen.