Volledig scherm

Opinie - Financieel lichtpuntje blijkt een dwaallichtje

OPINIE - Alphons Antonisen is accountant in Eindhoven.

De jaarrekening 2015 van de gemeente is uit. Hoeveel zou de schuld nu weer zijn toegenomen? Wat een opluchting, een lichtpuntje in onze lichtstad, voor het eerst in negen jaar is de schuldpositie zo'n 7 miljoen euro afgenomen.

Even een geheugensteuntje. Weet u het nog? Negen jaar geleden hadden we een liquiditeitsoverschot van zo'n 300 miljoen euro. Nu een schuldpositie van ruim 600 miljoen. Maar goed, nu dat lichtpuntje dus.

Helaas, het blijkt een dwaallichtje. U weet wel zo'n wiebelend lichtje op het strand waar de schepen op af kwamen en dan schipbreuk leden. Ten koste van slachtoffers verrijkte men zich met de inhoud van het gestrande schip. De Eindhovense variant? 5,7 miljoen van het rijk verkregen WMO-gelden niet uitgeven en als voordelig resultaat naar het eigen vermogen boeken, in de portemonnee houden.

De slachtoffers? Hulpbehoevende medeburgers op wachtlijsten voor verpleegtehuizen, hulpbehoevende medeburgers die geen of minder hulp krijgen in verzorging of huishouding. Mensen die niet meer in staat zijn goed voor hun eigen belangen op te komen. Hadden ze maar een beroep moeten doen op het 'noodfonds' zo staat het in de toelichting.

Minder schandelijk maar ook een dwaallichtje, 26 miljoen als voordelig resultaat boeken doordat geplande investeringen zijn vertraagd. Zo in de trant van 'we kunnen lekker op vakantie van het geld voor de reparatie van het lekkende dak'.

Ik zal het maar niet meer hebben over het Van Abbemuseum dat 5 miljoen kost. Ik heb het ook niet meer over de sluiting van de ijsbaan die slechts een besparing oplevert van zo'n kwart miljoen. Ik zal het ook niet meer hebben over de overige cultuuruitgaven of over het golfslagbad aan de Tongelreep (in de nationale top tien van attractieparken).

Wat ik nog wel even wil aanstippen is dat als je een grote broek wilt aantrekken, je eerst moet zorgen voor een dikke kont. Je kan wel de grote stad willen uithangen, liefst wereldwijd - lees de teksten bij de jaarrekening - maar zorg dan ook dat minstens 'Den Haag' dat ook vindt. Met 300.000 euro cultuurgelden - ten opzicht van Amsterdam 50 miljoen - kan je echt niet meedoen.

Ten slotte, de jaarrekening kan nog niet worden goedgekeurd. Er ontbreekt nog informatie over een organisatie waarin de gemeente een materieel belang heeft. U mag vrezen dat er nog een behoorlijke financiële tegenvaller op ons gemeentelijke, lekkende, dak valt.

'Het is allemaal zo negatief wat je schrijft. Je hebt wel gelijk maar ga er zelf eens inzitten, in de raad dus'. Zo reageerde een plaatselijke bestuurder van oppositiepartij CDA op mijn verwijt naar hem waarom zijn partij nauwelijks oppositie voerde tegen het, ook in zijn ogen, falende financiële beleid.

Het antwoord was zo eenvoudig dat zelfs mijn naïeve geest het begreep: 'Stel wij voeren felle oppositie. Wat moeten wij dan straks bij de verkiezingen? Met bezuinigen krijg je geen stemmen!'

Mijn antwoord: ben creatief, wil echt samenwerken en delen met de regio (ook met Tilburg, Den Bosch en Helmond), eis samenwerking van instellingen en organisaties, durf besluiten te nemen en door te voeren over de hoofden van zittende directies en bestuurders.