Volledig scherm
Vaccinatie tegen gele koorts in Kinshasa. foto Eduardo Soteras/AFP

Opinie - Hulp aan derde wereld gaat ons steeds beter af

OPINIE - De auteur Ralf Bodelier leidt World's Best News Nederland en schreef met Mirjam Vossen het boek 'Hulp. Waarom ontwikkelingssamenwerking moet, groeit en verandert.'

Dat met ontwikkelingshulp geen resultaten worden bereikt, is niet waar. Dat bewijst de praktijk. Nu de verkiezingen eraan komen moet het onderwerp weer op de agenda. Afgelopen zomer werden in twee weken tijd álle 7,7 miljoen bewoners van de Congolese hoofdstad Kinshasa gevaccineerd tegen gele koorts. Dat is een ziekte, verspreid door muggen, waar vier op de tien patiënten aan overlijden.

Gele koorts brak in december uit in Angola en verspreidde zich snel naar buurland Congo. Duizenden mensen werden ziek, honderden stierven. De regeringen van beide landen voorzagen een ramp met miljoenen doden. Met vijftig ontwikkelingsorganisaties sloegen ze de handen in elkaar. Miljoenen vaccins, injectienaalden en handschoenen werden ingevlogen, 40.000 gezondheidswerkers getraind en 8.000 vaccinatiecentra ingericht. Vijftien miljoen mensen in Angola en Congo werden ingeënt. Toen was het de beurt aan Kinshasa, een metropool net zo groot als Berlijn, Parijs en Wenen samen. Binnen twee weken was ook deze klus geklaard. Sinds juli is niet één geval van gele koorts meer opgedoken.

Unicef
Het is maar één voorbeeld van de effectiviteit van ontwikkelingshulp. In hetzelfde genre verscheen onlangs een rapport van Unicef. Het kinderfonds van de Verenigde Naties becijferde dat tussen 2000 en 2015 met ontwikkelingsgeld de dood werd voorkomen van maar liefst 48 miljoen baby's en peuters. Dat gebeurde doordat nu jaarlijks en wereldwijd zo'n 100 miljoen kinderen worden ingeënt tegen dodelijke ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Maar ook doordat de afgelopen decennia 2,6 miljard mensen beschikking kregen over schoon water en doordat de kwaliteit van gezondheidszorg in Azië, Latijns-Amerika en Afrika fors omhoog gaat.

Wat het allemaal nog interessanter maakt, is dat we daarmee ook de bevolkingsgroei afremmen. Want ouders die hun kinderen zien overleven, nemen minder kinderen. In Azië en Latijns-Amerika daalde het kindertal al van vijf kinderen per moeder in 1970 tot 2,5 in 2015. Afrika volgt schoorvoetend. Hier daalde het kindertal van zeven naar iets onder de vijf. Maar het daalt wel en het daalt steeds sneller.

Het zijn maar twee voorbeelden en een minuscule greep uit wat de afgelopen jaren met geld van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking gebeurde. De meeste Nederlanders geven ook aan kinderen die een project doen voor een school in Zambia of Guatemala. We steunen Oxfam en Warchild. We geven in kerken die met de Vastenactie geld inzamelden voor projecten in de derde wereld. We helpen serviceclubs als de Kiwanis, Rotary en Lions. En we sturen als migranten uit Somalië of Marokko veel geld naar huis om er ziekenhuizen en scholen mee te bouwen. Vrijwel iedereen in Nederland doet wel iets aan ontwikkelingshulp. Het grootste deel gaat nog steeds naar de overheid die haar budget onder meer inzet voor vaccinatiecampagnes zoals onlangs in Congo.

Politiek
Helaas voeren twee partijen, de PVV gevolgd door de VVD, al jarenlang actie om dit budget te schrappen of er fors op te bezuinigen. Er zouden niet voldoende resultaten zijn bereikt, zo zeggen zij. Veel geld zou in diepe zakken verdwijnen en bovendien kunnen we het beter inzetten tegen armoede in eigen land. Daarmee zet de PVV heel slim de armoede in ontwikkelingslanden tegenover de armoede in Nederland. Maar weinig partijen durven Geert Wilders tegen te spreken, want dan krijgen ze geheid het verwijt dat ze geen oog hebben voor de zorgen van de eigen Nederlanders.

Over een halfjaar zijn er verkiezingen en de voortekenen zijn niet positief. Terwijl de PVV met de presentatie van haar A4-verkiezingsprogramma zonder meer pleitte voor afschaffing van ontwikkelingshulp, sprak GroenLinks er tijdens presentatie van haar programma met geen woord over. En dat terwijl de partij er in haar programmaboekje wel enkele mooie alinea's aan wijdt.

Het is jammer dat juist de PVV dit onderwerp kaapt. Want recent onderzoek van de 'Eurobarometer' laat zien dat maar liefst 92 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat ons land aan ontwikkelingssamenwerking doet. Alleen Denemarken en Luxemburg gaan daar nog over heen. Al even interessant is dat acht op de tien Nederlanders het een 'morele plicht' vinden om mensen in arme landen te helpen. Zeven op de tien denken dat wij er ook van profiteren wanneer het in ontwikkelingslanden beter gaat.

Dat is allemaal waar. Alleen al om die reden zouden de komende maanden politici moeten opstaan die pleiten voor meer ontwikkelingssamenwerking. Maar de belangrijkste reden zou toch moeten zijn dat het helpen van arme mensen ons steeds beter afgaat. Ontwikkelingssamenwerking is een succes. En met successen moet je doorgaan.