Volledig scherm
Nuenens burgemeester Maarten Houben, gedeputeerde Anne-Marie Spierings (midden) en commissievoorzitter Demmers bespreken het rapport over de toekomst van de regio. foto Marc Bolsius

Opinie - Laat de provincie taken afdragen

OPINIE - Peter van den Baar is oud-wethouder en oud-raadslid voor de PvdA in Eindhoven. Hij heeft de afgelopen jaren al heel wat plannen voor herverdeling en herindeling voorbij zien komen.

Als je al wat jaren meeloopt in bestuurlijk Eindhoven, dan kun je nogal eens zeggen: heb ik al meegemaakt. Rond het vertrek van de burgemeester is altijd wat te doen, soms in mineur, soms in euforie. Nu weer: de zilvervloot is in zicht, de buit is al verdeeld.

Dit heb ik in de jaren tachtig ook gehoord en gelezen van minister Ien Dales van Binnenlandse Zaken. Dat geld moest komen uit een herverdeling van het gemeentefonds... de Raad voor de Gemeentefinanciën bracht een negatief advies uit en weg droom. Ook Haarlem, Tilburg en Almere hadden zich gemeld om gelijkgesteld te worden met de grote vier. Af en toe een eenmalige bijdrage van de minister van Economische Zaken was het doekje voor het bloeden.

Het is nu niet anders en terecht dat wethouder Staf Depla de euforie temperde. Als oud-Tweede Kamerlid weet hij dat dit politiek moeilijk ligt.

Sterke stad
'Ruim baan voor de stad' in chocoladeletters op de voorpagina van het ED van 9 september. Vanaf burgemeester Witte (wederopbouw) tot en met Van der Lee, Borrie, Van Kemenade, Welschen en Sakkers klinkt de roep dat een sterke stad Eindhoven noodzakelijk is.

Nu ligt er weer een nieuw rapport. Wim van Elk heeft, denk ik, een kast vol met rapporten. Er ligt zelfs een eigen wet in voor de Agglomeratie Eindhoven. Dat was het totdat ons provinciebestuur overging tot het boycotten van de stadsregio Eindhoven.

Nu lees ik dat de provincie vindt dat de buurgemeenten van Eindhoven bevoegdheden moeten overdragen. De provincie zelf verdomt dit ten enen male. En juist de provincie zou dit met betrekking tot mobiliteit, economische zaken en woningbouw moeten doen voor een sterke regio.

Vergeet het maar, ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings zingt het oude liedje: dit moet dan ook gelden voor Tilburg, Breda en Den Bosch... en dus gaat het niet door.

De Provinciale Staten geven niets af, waarom zouden Veldhoven, Best etc. dat dan wel doen? De stadsregio van Jos van Kemenade sneuvelde hierop.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer is tegen gemeentelijke herindelingen van bovenaf. Gedeputeerde Staten adviseren wat ze willen, alleen vrijwillige herindelingen kunnen op de agenda komen. Dus om nu Nuenen te dreigen is als een muis die brult. Als Son en Breugel en Nuenen een toegevoegde waarde zien in samengaan, dan kunnen ze dat best zelf regelen, daar hebben ze geen sterke stad of provincie voor nodig.

Als ik het 'nieuws' van de afgelopen dagen zie, denk ik: oude wijn in nieuwe zakken.

Het klinkt somber, maar ik heb dit alles al meerdere keren voorbij zien komen. Laat de gemeenteraad van Eindhoven gewoon de aanpak waarvoor hij gekozen heeft doorzetten: Eindhoven zo sterk maken – niet alleen voor de hoogopgeleide, buitenlandse kenniswerkers, maar ook voor de eigen bevolking – dat Den Haag en Brussel er niet omheen kunnen. Het bericht – ook op 9 september in het ED, wat weggedrukt – dat meer mensen in de bijstand zitten moet een signaal zijn dat de tweedeling doorzet. Zeker voor het huidige progressieve college. Graag actie dus.