Volledig scherm
© Menno Boon

Opinie - Leg focus niet op NS-station bij Eindhoven Airport

OPINIE - Hans de Man uit Eindhoven is de schrijver van deze opiniebijdrage. 

Op zich is het een goed idee van Ronald Slaats om meer mensen met een massa-transportmiddel naar Eindhoven Airport en de ernaastgelegen bedrijventerreinen te laten gaan (ED Opinie 31 augustus). Of dat een trein moet zijn of een stroom aan bussen via het al beschikbare HOV laat ik in het midden.

Waar ik op wil wijzen is dat de gemeente bezig is met het opstellen van het bestemmingsplan voor Luchthaven Eindhoven. In een bestemmingsplan hoort aan de orde te komen wat de (verkeers)effecten op de omgeving zijn. Een dergelijk concept is bij de gemeente Eindhoven zo goed als onbekend. Anders was Flight Forum nooit zo aangelegd als nu met die beperkte wegcapaciteit en was Eindhoven Airport nooit via de Luchthavenweg dwars door een bedrijventerrein ontsloten naar de A2.

Goede ruimtelijke ordening betekent kijken naar goede bereikbaarheid tot in de verre toekomst. Daarom mijn tip: probeer eerder je winst te behalen via de procedure van het bestemmingsplan dan de focus te leggen op een treinstation.

Ik ben ook benieuwd wat bedrijven rond Airport doen aan mobiliteitsmanagement, wellicht gepromoot door de BZW Eindhoven waarvan Slaats voorzitter is. Het is altijd goed te kijken of je zelf een oplossing van het probleem kan vormen.