Volledig scherm
© Ronald Otter

Opinie - Meerhoven is géén doolhof

MEINING - De auteur Arno Engelen woont in Meerhoven.

Meerhoven; de wijk waar ik met mijn gezin sinds januari 2000 woonachtig ben.

Vinexlocatie
Als een van de eerste inwoners en met de veronderstelling dat een nieuwbouwwijk en Vinexlocatie even de tijd nodig heeft zich te ontwikkelen. Vooraf was men al op de hoogte gesteld dat Meerhoven een autoluwe en daardoor kindvriendelijke wijk zou worden, waarvan elk wijkdeel (Zandrijk, Grasrijk, Waterrijk, Bosrijk en Meerrijk) een aparte in- en uitrit zou krijgen voor het autoverkeer. Fiets- en voetpaden zouden de overhand krijgen evenals een HOV-baan als directe verbinding met de binnenstad van Eindhoven. Dit is allemaal gerealiseerd.

Echter nadat tijdens de ontwikkeling van de infrastructuur her en der wat wijzigingen zijn aangebracht, is er onder meer een verbinding gemaakt tussen Grasrijk en Zandrijk door Bosrijk. Bewust via een kleine omweg, zodat fiets- en wandelverkeer gestimuleerd blijft. Fiets- en wandelpaden zijn er in overvloed, waardoor men zelfs van buiten Meerhoven komt genieten van de rust en natuur in het Meerhoven Park.

Mocht men wegens boodschappen doen toch liever de auto willen gebruiken, dan kan men terecht in winkelcentrum Meerrijk, welke geheel onderkelderd een parkeergarage herbergt. Wanneer men dan via de andere zijde de parkeergarage verlaat, kan men ook in het andere wijkdeel komen.

Rechttoe-rechtaan
Het wegennet in Meerhoven is mijns inziens zeer rechttoe-rechtaan gemaakt, met hier en daar eenrichtingsverkeer evenals in andere wijken in Eindhoven. Dat er een HOV-lijn als ader doorheen loopt, hoeft geen enkel probleem te zijn. Want wanneer men deze volgt zijn er zowel in Grasrijk als Zandrijk verschillende oversteekpunten voor het autoverkeer, waarmee men altijd weer aan de andere zijde kan geraken.

Nu ben ik zelf een fietser en gebruik ik weinig navigatie bij het autorijden. Maar wanneer een geüpdatet versie gebruikt wordt of gewoon gezond verstand, is Meerhoven geheel geen doolhof, maar juist een fietsers- en wandelaarsvriendelijk ingedeelde woonwijk.

Autoluw en kindvriendelijk, precies zoals bedoeld!