Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Met lijf in Nederland, met hart in Turkije

OPINIE - Auteur Hub Dohmen is redacteur van het Eindhovens Dagblad. 

De interne problemen in Turkije laten de rest van het continent niet ongemoeid.

Respecteren
Niet alleen in Ankara, maar ook in Strijp of andere Eindhovense stadsdelen worden tegenstanders van het huidige regime door andere Nederlanders met Turkse roots bedreigd, omdat ze het niet eens zijn met Recep Erdogan. Het respecteren van de mening van andersdenkenden, is een van de basale waarden van een democratie. Dat geldt overigens ook voor mensenrechten, een van de andere 'leerpunten' van Erdogan.

Jaren geleden sprak ik een Turkse gastarbeider, die in de jaren zestig naar ons land was gekomen. "Meneer", zei hij, "Met mijn lijf ben ik hier, maar met mijn hart in Turkije."

Hij zat in het plaatselijke theehuis. En zijn kaartvrienden knikten instemmend. Mijn gesprekspartner ging naar een door de Turkse overheid gefinancierde moskee, deed zijn boodschappen bij Turkse kruideniers en keek via een schotel naar Turkse zenders.

Koesteren vaderland
Van de eerste generatie Turkse-Nederlanders is het koesteren van het vaderland begrijpelijk.

Maar latere generaties, die nu ook in onze regio voor amok zorgen, zijn hier geboren en getogen. Het zijn Nederlanders met Turkse roots, zoals zo veel Nederlanders buitenlandse voorouders hebben.

Nederlanders met Turkse voorouders zijn hier naar school gegaan. Zijn hier verliefd geworden. En zijn hier getrouwd. Veelal binnen de eigen culturele groep, dat wel.

Nederlanders met Turkse voorouders hebben vaak twee paspoorten. Komen ook in de (nog steeds) door de Turkse overheid gecontroleerde moskeeën en rijden hier rond met Turkse vlaggen. Of het nu na een mislukte staatsgreep of een voetbalwedstrijd is.

Nederlandse staatsburgers
Maar het zijn primair Nederlandse staatsburgers. Door twee paspoorten toe te staan, werkt de Nederlandse staat mee met het in stand houden van culturele verschillen, die in het uiterste geval kunnen leiden tot recente excessen als intimidatie en geweld.

Het stelt Erdogan mede in staat zijn verwerpelijke ideeën in Nederland uit te venten. En dat is niet goed voor de open Nederlandse samenleving én de integratie van Nederlanders met Turkse roots in ons land. Tenslotte ligt hun toekomst hier en niet in het vaderland van hun voorouders.