Volledig scherm

Opinie - Minder combi's voor supporters

OPINIE - De auteur Nort van Schayik uit Langenboom is een 'welwillende supporter, die alle beperkingen meer dan zat is. 

Een speciale, landelijke commissie die adviseert welke sancties er bij voetbalwedstrijden worden opgelegd. Dat moet leiden tot minder verboden wedstrijden.

Contact minimaliseren
Het opleggen van sancties voor het bezoeken van uitwedstrijden is voor veel supporters een doorn in het oog. Regelmatig (lees: 90 procent van de wedstrijden) krijgen voetbalsupporters een zogenoemde combi opgelegd. Dat betekent dat we verplicht per bus of trein moeten reizen of dat we met de auto op een parkeerplaats het wedstrijdkaartje moeten 'omwisselen'. Dat alles met het doel om het contact tussen thuis- en uitsupporters te minimaliseren. Deze regelingen worden bepaald door de lokale driehoek (clubs, politie en burgemeester).

Voor oefenwedstrijden gelden deze beperkingen gelukkig nog niet. De burgemeester besluit echter steeds vaker om wedstrijden te verbieden, dan wel geen supporters toe te laten. Zo werd bijvoorbeeld PSV-QPR en PSV-West Bromwich Albion verboden en mochten er bij PEC Zwolle-Southampton geen Engelse supporters aanwezig zijn. De motivatie achter deze besluiten blijven vaag. Elke keer kunnen we lezen dat er 'aanwijzingen' zijn dat bepaalde lieden onrust willen veroorzaken.

Waarom wel voetbalwedstrijden?
In tijden van aanslagen en politieke onrust lijkt het me aannemelijk dat er bij grote evenementen als Koningsdag of de Nijmeegse vierdaagse ook aanwijzingen zijn dat mensen 'onrust' willen veroorzaken. Worden deze evenementen dan ook verboden? Nee, en daar wringt de schoen. Waarom blijven burgemeesters dan wel voetbalwedstrijden verbieden?

Bij oefenwedstrijden komt de achilleshiel van de lokale driehoek bloot te liggen. De portefeuille openbare orde en veiligheid is de verantwoordelijkheid van de burgemeester en die wordt erop afgerekend als zich een incident voordoet.

Met de media van tegenwoordig wordt een opstootje vergroot tot een veldslag en een fakkel vergeleken met een groot paasvuur. Naderhand wordt de burgervader door de gemeenteraad op het matje geroepen en moet die zich verantwoorden. Met enkele oneliners als 'hoe de burgemeester het toch in zijn hoofd had gehaald om zo'n risicoduel niet te verbieden', wordt de mening van de publieke opinie gevormd en is de burgemeester besmeurd.

Landelijke commissie
In plaats van de moeilijke weg te kiezen en verantwoordelijkheid te nemen, wringen zij zich daarom in allerlei bochten en wegen om er gemakkelijk vanaf te komen. De voorbeelden rondom PSV-QPR en PSV-West Bromwich Albion zijn daarvan de overtreffende trap. Eerst waren het de PSV-supporters, toen dat werd ontkend kwamen de Vitessefans als 'redding' uit de hoge hoed. Met deze informatie in het achterhoofd kunnen we burgemeesters eigenlijk nauwelijks iets kwalijk nemen.

We moeten dan ook over naar een speciale landelijke commissie, die adviseert welke sancties er bij bepaalde wedstrijden worden opgelegd. Clubs en politie informeren deze commissie over de laatste stand van zaken en vervolgens komt uit deze informatie een advies tot stand. Op deze manier wordt de verantwoordelijkheid van de burgemeester verminderd (hij/zij gaat immers mee met het gegeven advies) en worden er hopelijk minder wedstrijden verboden en minder combi's opgelegd.

Al komt dat voor PSV-West Bromwich Albion te laat, want voor tienduizend voetballiefhebbers werd een leuke zaterdagmiddag om zeep geholpen. Dat is overigens niet het laatste feestje dat is verpest door de autoriteiten. Dankzij verschillende combi's is bij de Johan Cruijff Schaal het merendeel van de stoeltjes leeg gebleven.