Volledig scherm
© stock.xchng

Opinie - Ontroerd door brief van priester

OPINIE - De Auteur is Frits Speentjes.

Op 26 juli werd, in zijn parochiekerk, van de 85 jaar oude Franse pastor Jacques Hamel de keel doorgesneden.

Laffe moord
Het was een door IS geclaimde, laffe moord. Lees het indrukwekkend, beschouwend en moreel hoogstaand artikel dat hij, enkele dagen daarvoor, schreef in zijn parochieblad. (Ik heb het voor u vertaald.) Overweeg het, en raak, zoals ik, ontroerd. Het is een verhaal om in te lijsten! Wat een zalige boodschap! De boodschap vanuit een godsdienst van liefde, begrip, barmhartigheid, compassie en zorgzaamheid. En met aandacht voor natuur en landschap: Gods schepping. Het verschil met: mensen van dood, moord, verderf en wraak is hier toch wel erg groot en erg treffend. Jacques is, in vergelijking met zijn laffe moordenaars, een Held. Bovendien is hij, en niemand anders, hier de martelaar. Hij gaat naar (is al in) de hemel; de hemel met één maagd. (Zijn beulen gaan, in mijn opvatting, onmiddellijk naar de hel.)

De zomer, vakantietijd
Vakanties, dat zijn momenten om wat afstand te nemen van onze gebruikelijke bezigheden. Maar het is niet een simpele onderbreking. Het is een tijd van ontspanning, maar ook een tijd van opfrissen, van ontmoetingen: sommigen zullen enkele dagen op retraite gaan of een bedevaart maken. Anderen zullen het evangelie herlezen, alleen of met anderen, als het woord dat het heden doet leven. Weer anderen zullen zich ontspannen met het grote scheppingsverhaal bij het kijken naar de landschappen die zó verschillend zijn, en zó magnifiek; en die ons 'optillen', en vertellen van God.

Ik hoop dat we op zulke momenten de uitnodiging van God kunnen horen om ons te bekommeren over deze wereld, en om daar waar we wonen er een warmere, menselijker en broederlijker wereld van te maken. Een tijd van ontmoeting, met onze naasten en vrienden; een moment om de tijd te nemen samen iets te beleven. Een moment om aandacht te geven aan anderen, wie het ook zijn. Een moment om te delen: delen van onze vriendschap, van onze vreugde. Delen van onze steun aan kinderen die op ons rekenen. 'n Goede vakantie voor jullie allemaal! Père Jacques Hamel.

Natúúrlijk betreur ik ook de andere slachtoffers, en zeker ook de zuster. Maar Jacques trekt toch mijn bijzondere aandacht, met name vanwege zijn schitterende 'vakantiebrief'. R.I.P .