Volledig scherm

Opinie - Ook symboolpolitiek kan waardevol zijn

OPINIE - De auteur Hans Vermeeren is redacteur van het ED.

Wat is de waarde van een regenboogzebrapad? Feitelijk heeft zo'n vrolijk en kleurrijk zebrapad uiteraard geen enkele waarde. Maar symbolisch gezien is zo'n zebra wel van groot belang. De gedachte erachter is immers dat een gemeentebestuur ermee duidelijk maakt dat homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in die gemeente welkom zijn.

Na de gruwelijke aanslag in een nachtclub in Orlando, Florida, waarbij tientallen homo's om het leven kwamen of gewond raakten, hebben tal van gemeenten over de gehele wereld besloten zo'n zebrapad aan te leggen, als reactie op deze ongehoorde uitbarsting van homohaat.

Voorstel
In Eindhoven nam de LPF van raadslid Rudy Reker het initiatief dat voorbeeld na te volgen. Deze week debatteerde de gemeenteraad over het voorstel, dat de onmiddellijke steun had gekregen van de Brede Beweging Linksom, GroenLinks en D66. Het resultaat daarvan is dat wethouder Jannie Visscher (SP) van verkeer onderzoekt of het er kan komen.

Maar daar ging wel een bij vlagen tenenkrommend debat aan vooraf. Dat lag aan twee dingen: verschillende fracties wezen op de juridische haken en ogen die er aan zo'n regenboogzebrapad kleven. Het is niet direct als zebrapad herkenbaar, en volgens de Verkeerswet dan ook geen echt zebrapad. Dat kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid als er een ongeluk gebeurt.

Symboolpolitiek
Voor die kanttekening is wat te zeggen. Ronduit verbijsterend was de inbreng van de ChristenUnie van Ko Jansen. Hij verwees het voorstel van de LPF regelrecht naar de prullenbak. Op de eerste plaats omdat het volgens hem niet meer is dan in de grachtengordel gebezigde 'symboolpolitiek'. En op de tweede plaats omdat er in zijn ogen wel belangrijkere zaken zijn waarvoor symbolische gebaren gemaakt mogen worden, vluchtelingen en asielzoekers bijvoorbeeld.

Nog afgezien van de tegenstrijdigheid in zijn betoog slaat Jansen de plank volledig mis. Politiek is voor een belangrijk deel het vaststellen van regels. Maar voor een ander belangrijk deel gaat politiek ook over symbolen.

De onderwijswethouder knipt bij de opening van een nieuwe school het lint door. De burgemeester ontsteekt in september het traditionele bevrijdingsvuur. Voor aanvang van een gemeenteraadsvergadering zijn de raadsleden een minuut stil ter overdenking van hun werk voor de gemeenschap. En zo kan ook een regenboogzebrapad een symbool zijn in een gemeenschap die zich erop beroept dat iedereen erbij hoort, ongeacht afkomst, ras, huidskleur, sekse of seksuele voorkeur.

In de bijbel, voor het werk van de CU een belangrijke leidraad, neemt de regenboog een belangrijke plaats in. Na de zondvloed, alleen overleefd door Noach en zijn ark, verscheen er een regenboog, om God en de mensheid te verzoenen. Symbolischer kan het niet.