Volledig scherm
© Bert Jansen

Opinie - Opheffen duikteam was foute beslissing

OPINIE - Auteur Gerard Jonkers is fractievoorzitter GBV in Veldhoven.

Eind 2012 hoorde de Veldhovense GBV-fractie, dat het laatst overgebleven duikteam in de regio bij de brandweer Eindhoven opgeheven zou worden. Vanwege bezuinigingen.

Bescheiden bedrag
Stoppen met het duikteam zou de Veiligheidsregio zo'n 140.000 euro per jaar besparen. Een relatief bescheiden bedrag ten opzichte van de mogelijke consequenties voor mensen, die te water raken.

Het is niet de bedoeling om een academische discussie te starten over wat een mensenleven waard is in termen van geld. Maar wij vroegen ons toen al af of een dergelijke bezuinigingsmaatregel wel verstandig was. In noodsituaties, waarbij elke seconde telt, kan een snel inzetbaar duikteam immers van cruciaal belang zijn bij het redden van mensen en dieren. Ook het bergen van overleden personen uit wateren is een belangrijke taak, die ook van groot belang is voor nabestaanden. Toch besloot de regio om met het regionale duikteam te stoppen.

Auto te water
Zondag vernamen we via het ED van een auto te water in Eindhoven, waarbij gelukkig geen slachtoffers zijn gevallen. Maar als je dan hoort, hoe de politie uiteindelijk heeft moeten opereren, omdat de brandweer niet meer de noodzakelijke middelen kan inzetten en een oppervlaktereddingsteam evenmin soelaas kan bieden, rijzen ons de haren te berge. Een politieman, die zelf te water moet gaan zonder adequate hulpmiddelen, dat kan toch niet!?

GBV blijft van mening, niet alleen vanwege dit voorval, dat de beslissing om te stoppen met het regionale duikteam een verkeerde was. Wellicht komt er in de toekomst een gelegenheid om deze bestuurlijke misser te herstellen.