Volledig scherm
© Stock.xchng

Opinie - Rechters niet voor het leven maar voor maximaal tien jaar benoemen

OPINIE - De auteur is Marius Elders. 

Dat er in het opinieverhaal van Bert van Roermund (ED 23 juli) ook nog onnodig en overbodig Duits wordt gebruikt (Kleinmensch, red.) is beslist uit den boze, maar dit terzijde.

Onderbouwing zien
Dat het vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak nog steeds toeneemt, waag ik zeer sterk te betwijfelen: gaarne zou ik daar wel eens een onderbouwing van willen zien.

Zelf heb ik alleen maar negatieve ervaringen met gerechtelijke uitspraken. Enige tijd geleden werd ik, weliswaar voor een klein bedrag, financieel opgelicht. De zaak werd geseponeerd omdat ik te vroeg aangifte had gedaan (!). De gemeente Eindhoven werd in het gelijk gesteld door mij géén onderbouwing van de woz-berekening te tonen.

Weinig belang
Een grote fraudezaak (300.000 euro) werd niet verder onderzocht omdat de 'klokkenluiders' weinig belang zouden hebben. Dat bedrag werd ontfutseld uit de belastingpot, gevuld door 'Kleinmenschen'. En wat te denken van al die gerechtelijke dwalingen? Een van de grootste problemen van de rechterlijke macht is dat rechten nu eenmaal géén wetenschappelijke leergang is. De uitspraken blijven subjectief. Het wordt hoog tijd dat deze macht op de schop gaat.

Om te beginnen rechters niet voor het leven benoemen maar voor maximaal tien jaar. De rechter beoordelen op zijn prestaties als blijkt dat er onoordeelkundige uitspraken zijn gedaan. Behoorlijke kennis hebben van zekere bètavakken en bijbaantjes verbieden. De rechterlijke macht is een staat in de staat, de hoge raad hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Ten slotte, wat is de toegevoegde waarde van een rechtsfilosoof? Wat is zijn deskundigheid en hoe wordt die ingezet?