Volledig scherm
Straatbeeld van de Rwandese hoofdstad Kigali. FOTO EPA

Opinie - Roofstad aan de Dommel

OPINIE - Auteur Eef van den Berg is oud-raadslid en auteur Niek Rennenberg is huidig raadslid van het Ouderen Appèl Eindhoven.

Samenwerking van Eindhoven met Rwanda, de best georganiseerde militaire dictatuur van Oost-Afrika, lijkt vooral het Brainport-belang te dienen vanwege de kritische grondstoffen. 'Er ligt een roofstaat aan de zee tussen Oost-Friesland en de Schelde', schreef Multatuli aan het einde van de Max Havelaar. 

Daaraan dachten wij, toen we de notitie van B en W lazen om in te stemmen met een samenwerkingsprogramma Eindhoven-Rwanda. Wethouder Staf Depla en zijn kornuiten willen een mondiaal partnerschap omdat dit belangrijk zou zijn voor de internationale contacten.

Allereest is er verwarring. Slechts luttele jaren her zijn de stedenbanden met Chinandega in Nicaragua en Minsk in Wit- Rusland stopgezet. Ook dat waren mondiale partnerschappen, maar die hoefden opeens niet meer. Treffende woorden sprak oud-minister Ben Bot tegen de honorair consul van Wit-Rusland in Nederland: 'Die steden zijn niet belangrijk, want ze hebben geen olie of gas.'

Deze steden hadden geen kritische grondstoffen. Met Rwanda ligt dat wel anders. Rwanda, de best georganiseerde militaire dictatuur van Oost-Afrika beschikt over grondstoffen als tantaal, dat gebruikt wordt in medische apparatuur, verpakkingen, it-apparatuur en auto's. En wat te denken van de toegang van Rwanda tot coltran in Oost-Congo. Coltran zo belangrijk voor de productie van wat bedacht wordt in de slimste regio van de wereld.

Het college zwijgt over de machtige positie van Rwanda in de regio. De wethouder heeft kennelijk wel begrepen dat er in 1994 een genocide heeft plaatsgevonden, maar verzwijgt de oorlogen die gewoed hebben na 1994 in Oost-Congo, waarbij iedere keer het Rwandese militaire regime van Paul Kagame betrokken was.

Het gaat dus om kritische grondstoffen, die Brainport en een aantal Aziatische bondgenoten van de stadsstaat Eindhoven nodig hebben. Het college noemt Singapore, Taiwan, Japan en Zuid-Korea. De andere internationale speler wordt gemakshalve over het hoofd gezien: de Volksrepubliek China.

Het lijkt erop dat het linkse college onder deze vlag de belangen van ASML, DAF, Philips en VDL vertegenwoordigt. Internationale samenwerking lijkt op Brainport-belang. Nog niet zo lang geleden werd deze houding aangeduid als neokolonialisme.

De Amerikaanse veranderdeskundige Margret Wheathly vertelt tegen iedereen die het wil horen, dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen, voordat je goed voor anderen kunt zorgen. Het college van Eindhoven weet als geen ander dat er twee snelheden bestaan in de stad. De ene kant gesymboliseerd door de captains of industry, Brainport, de 'smartest city'. Aan de andere kant het Eindhoven van kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, mensen die zonder werk in de bijstand zitten, oudere werklozen die een goed verzorgde oude dag in rook zien opgaan, zieken en gehandicapten die in februari of maart op een houtje moeten bijten omdat ze het eigen risico van 385 euro al moeten betalen.

Mondiale wensen, waarbij je rekening houdt met de noden van de bevolking in een partnerland bouw je op vanuit een sterke sociale basis in je eigen stad. In Rwanda is een sociale mondiale politiek van belang. Naar onze mening staat een dergelijke visie haaks op de belangen van de militaire dictatuur in Rwanda.

Het Ouderen Appèl Eindhoven staat zeer sceptisch tegenover de plannen van het college. We geloven in mondiale contacten op basis van gelijkwaardigheid. Op basis van brengen in plaats van alleen maar halen. Mocht in de toekomst blijken dat het verkrijgen van kritische grondstoffen een grote rol speelt in de keuze voor Rwanda dan parafraseren wij Multatuli: 'Er ligt een roofstad op het snijpunt van Dommel en Gender'.