Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Verbaasd over moreel besef zorg

OPINIE - Auteur Jan Coolen is al dertig jaar betrokken bij de zorg en bezoekt nog steeds hulpbehoevenden en verpleeg- en verzorgingstehuizen. 

In het ED van 20 juli lees ik dat sommige politieke partijen willen voorkomen dat de winsten van zorgverzekeraars uitgekeerd worden aan aandeelhouders en bestuurders. Die partijen zijn van oordeel dat die winsten aangewend moeten worden om de zorg te verbeteren en om die toegankelijk en betaalbaar te maken en te houden.

Allerbeste voorhebben
Hogelijk verbaasd ben ik dat zulks van bovenaf opgelegd moet worden. Staan er aan de basis van ons zorgstelsel dan geen mensen die het allerbeste voorhebben met de gehandicapten en hulpbehoevende ouderen? Die ervoor zorgen dat ouderen met klachten de noodzakelijk medische behandeling krijgen. En dat senioren de therapie krijgen die nodig is om nog een hele tijd mobiel en gezond te blijven. Die hun medicijnen op tijd krijgen met een fanatieke controle daarop of die medicijnen nog steeds nodig zijn of misschien verlaagd moeten worden. Dat het eten warm, voldoende en smakelijk is. Dat met cliënten die bijna nooit buiten komen (geen familie of ver weg) regelmatig naar buiten wordt gegaan. Dat met de trieste gevallen eens een gesprekje wordt gevoerd; gevolgd door een liefdevolle arm om de schouder.

Winstgevendheid
Waarom hebben we in de verpleeg- en verzorgingshuizen zoveel bestuurders, toezichthouders en management die meer de nadruk leggen op de winstgevendheid van de instelling, en daarmee ook op de eigen steeds hogere salariëring? Het beroep 'zorgen voor de medemens' is toch een roeping, is mij altijd verteld. Dan is zorg toch niet gericht op het maken van winst!

Als dat wel zo is, gaat dat hoe dan ook ten koste van de zorg voor die hulpbehoevende gehandicapten en ouderen. Uit ervaring weet ik dat - ondanks dat onlangs maar een beperkt aantal instellingen op een zwarte lijst is gekomen - er nog vele instellingen zijn - ook in Eindhoven waar het nog een stuk beter kan. Hoe verontrustend de zorg in elkaar zit, mag ook blijken uit het feit dat de zorgverleners miljarden in kas hebben en dat het nieuwe stelsel - als het er al doorkomt - pas in 2018 werkelijkheid wordt. Waarom zo laat?