Volledig scherm
Landgoed de Wielewaal © landgoeddewielewaal.com

Opinie - Verkoop Wielewaal met Dubai-sausje?

OPINIE - Auteur Toon Meulensteen komt uit Eindhoven.  

De eerste gegadigden melden zich al volgens de makelaar. Het landgoed waar Frits Philips zo trots op was, gaat mogelijk naar een of andere sjeik uit het Midden-Oosten. En wat vindt Marc Brouwers het erg om het landgoed te koop aan te bieden.

Pracht en praal
Een gelikt filmpje moet de nieuwe eigenaar lokken. Het landhuis met alle pracht en praal staat centraal. Geen verwijzing naar de rijke flora en fauna. Is waarschijnlijk alleen maar lastig in verband met ontwikkeling van Brainportpark en overleg, wensen en eisen door instanties en groepen die actief zijn voor een groene en leefbare stad.

Maar volgens Brouwers mag het nog wel even duren. Hij heeft het moeilijk volgens het artikel in ED met als kop 'Hoop dat het niet snel verkocht wordt'.

Kappen van bos
Ik denk dat veel anderen daar anders over denken. Wat te denken bijvoorbeeld van het plaatsen van een hekwerk om het landgoed heen. Geen konijn of muis kan nog een oversteek maken. Of het recentelijk kappen van het beukenbos aan de Oirschotsedijk. Geen nieuwe aanplant. Ook zelfs geen herplant van gemeentelijke bomen die door het kappen van de beuken uit veiligheid ook gekapt moesten worden. Dit tot ergernis van bewoners van de wijk Tegenbosch.

Ik hoop dat het landgoed een nieuwe eigenaar krijgt die begaan is met de rijke flora en fauna. Iemand die het belangrijk vindt deze te behouden. We gaan dit toch niet verkwanselen aan een of andere sjeik, die waarschijnlijk geen binding en voeling heeft met Eindhoven, de natuur en de geschiedenis van het landgoed.