Volledig scherm
© Menno Boon

Opinie - Voorlopig geen iTunes voor de zorg

OPINIE - De auteurs zijn de Gebroeders Arends uit Waalre

Op het European Data Forum in het Evoluon ventileert Philips-topman Frans van Houten zijn zorgen. Hij overziet de wereld van de gezondheidszorg en die van de technologie. Zoals iedere ceo die een business plan heeft, benoemt hij de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van de wereldgezondheidsmarkt.

Hij ziet geografische en technologische machtsblokken (VS en China). Europa is in potentie ook een machtsblok. Bedreigingen zijn er volgens hem ook. Zoals het verschil in tempo waarin mensen digitale zorg accepteren. Zoals verwacht meldt hij dat bezorgdheid over privacy allerlei wetten tegenhoudt. 'Tuurlijk zijn data over onze gezondheid gevoelige informatie, zorgvuldigheid is absoluut geboden… Maar de Europese gezondheidszorg beslaat 28 verschillende markten. Dat brengt ons nergens.' Van Houten geeft in feite aan dat Philips HealthTech fors wordt geconfronteerd met de ontwikkelingen in deze wereld. Dat heeft logische gevolgen voor de bedrijfsvoering.

Onderscheiden
Want kan Philips zich echt gaan onderscheiden van andere ondernemingen door snel te handelen op basis van gedigitaliseerde informatie (data)? Kan het bedrijf (blijven) opereren op wereldschaal waar in verschillend tempo de acceptatie van de digitalisering in de gezondheidszorg plaatsvindt? Kan het nieuwe vormen van inkomsten (verdienmodellen) ontginnen en de daarvoor gewenste investeringen opbrengen? Gaat de transformatie van de bedrijfscultuur naar een digitale organisatie wel snel genoeg?

Moet 'Europa' de bescherming van persoonsgegevens net zo gaan behandelen als onze omarming in de cloud van het betalingsverkeer? Als het aan Van Houten ligt, zou dat moeten – tenminste dat suggereert hij.

Zolang er nog beveiligingslekken zijn, geen eenduidige adequate internationaal geaccepteerde protocollen voor bescherming van persoonsgegevens in de cloud en wettelijke consequenties bij schade veroorzaakt door datalekken zal een iTunes (!) voor de zorg er - volgens ons - voorlopig niet komen. Creatief ondernemerschap blijft wel vereist, ongeacht externe factoren.