Volledig scherm
Lodewijk Asscher © Rijksoverheid.nl

Opinie - Wet Asscher helpt zzp'er niet

OPINIE - De auteur Arjan Rattink is ondernemer in het midden- en kleinbedrijf in Eindhoven.

De flexwet dwingt mkb'ers om hun risico te spreiden. Het gevolg is meer versnippering en meer onzekerheid. 'Lodewijk Asscher geeft critici flexwet ervan langs', schreef onder andere het ED. Minister Asscher (Sociale Zaken) vergelijkt de critici met een rokende dikkerd die een week gezond gaat leven en dan voor de spiegel staat en concludeert dat het niet helpt.

Het verraadt veel van hoe Asscher redeneert: roken en dik zijn hebben blijkbaar een verband. Een net zo onlogisch verband als flexibel werk en 'mensen die zich allemaal van het ene onzekere naar het andere onzekere baantje moeten slepen'.ude

Zelfstandigen
Ik ben een mkb'er met een marketingbureau. Ik heb een aantal mensen in dienst en werk verder tot wederzijdse volle tevredenheid met zzp'ers. Echte zelfstandigen die daar bijvoorbeeld als vormgever bewust voor hebben gekozen. En met zelfstandige telemarketeers van boven de zestig die niet meer zo nodig hoeven, maar het leuk vinden om hun senioriteit in te zetten en nog wat bij te verdienen.

Soms zijn wij hun veruit grootste opdrachtgever. Dat kan volgend jaar weer anders zijn, maar voor nu is dat zo. Alleen dat mag niet van Asscher. Die noemt dat een verkapt dienstverband. En dus belast hij zowel mij als mijn gewaardeerde flexibele schil met het opstellen van overeenkomsten om te bewijzen dat mijn zzp'ers zelfstandige ondernemers zijn. De belastingdienst keurt vervolgens slechts 25 procent van de aan hem voorgelegde contracten goed. Zou ik ze negeren, dan kan het mij veel geld kosten. Het risico hiervoor ligt namelijk bij de opdrachtgever.

Versnippering
En wat ga ik dus doen? Meer zzp'ers benaderen om mijn werk en dus mijn risico te spreiden. Dat wil ik niet, de zzp'ers die een kleiner deel van de koek krijgen ook niet, maar Asscher dwingt mij ertoe. En zo bereikt hij bij een groot deel van het midden- en kleinbedrijf dus het tegendeel. Meer versnippering, minder zekerheid.

Er zijn flexwerkers die uit dienst moesten en vervolgens 100 procent als flexwerker terugkeren bij dezelfde werkgever, zodat deze goedkoper uit is en minder risico loopt. Een ongewenste situatie, maar niet te vergelijken met die van mij, terwijl ik wel met dezelfde regels word geconfronteerd.

Asscher profileert zich daarmee als een magere impopulaire schoolmeester met zo'n rond ijzeren brilletje die zich strikt aan de regeltjes houdt en niet begrijpt dat regels weliswaar nodig zijn, maar dat het belangrijker is hoe je ze interpreteert en hoe je er flexibel mee omgaat.