Volledig scherm
© stock.xchng

Opinie - Zegeltjes plakken is niet genoeg

OPINIE - De auteur van het artikel is Henk Daalder uit Nuenen.  

Sympathiek dat investeringsfonds Meewind gewone mensen zegeltjes wil laten plakken om in windmolens te investeren (ED 20 augustus). Sympathiek ook omdat we zo iets doen tegen het ministerie van Economische Zaken, dat vooral buitenlandse investeerders helpt aan ons subsidiegeld.

Die windmolens zijn oké, ze zetten gratis wind om in goedkope stroom. Maar investeren in windmolens is fout, we moeten ze direct zelf kopen.

Er is een groot verschil tussen investeren in en kopen van windmolens. Wie investeert in een Meewind-fonds krijgt alleen een financieel gesubsidieerd rendement. Wie een stukje windpark direct koopt, wordt ook eigenaar en krijgt daarmee de invloed van een eigenaar. Bijvoorbeeld je eigen stroom thuis zelf verbruiken, tegen kostprijs.

Bij Meewind is het financieel rendement gebaseerd op hoeveel subsidie, van burgers, er in het windpark gaat. Dus moet je als deelnemer veel geld investeren, om van veel andere burgers de subsidie op te strijken. Daarom is de Meewind-aanpak steeds minder sympathiek naarmate er meer windmolens komen.

Zelf windmolens kopen scheelt ons samen miljarden. Per huishouden 5- tot 8000 euro. Daarvoor moet een huishouden voor 2000 euro een kavel windpark kopen. Zo kan Helmond in het gemeentebos tussen Stiphout en Nuenen een deel/windpark laten bouwen voor 10.000 huishoudens, die dus daarmee elk 5- tot 8000 euro voordeel krijgen. Dus gemeente Helmond, doe eens duurzaam, voor de gemeenschap dan.