Volledig scherm
2. Afvalplastic in de wereldwateren schaadt de gezondheid van mens en dier.

Oplossing Dave Hakkens: Hergebruik om plastic soep te voorkomen

Bergen plasticafval voorkomen door het te hergebruiken. Het kan met de recyclemachines van Dave Hakkens.

"Het overgrote deel van de plastic verontreiniging van zeewater is afkomstig van het land. Daar wordt het geloosd door de industrie en bedrijven en zoekt het een weg naar zee via rivieren, kanalen en havens", zegt de Eindhovense Willemijn Peeters. Ze wilde het probleem aanpakken en beginnen bij bedrijven. "Maar hoe meer ik er met hen over sprak, hoe duidelijker het werd dat ze er wel iets aan wilden doen, maar dat het veel geld, tijd en specialistische kennis vereist. Zo kwam ik op de Precious Plastic machines van ontwerper Dave Hakkens. Recyclemachines waarmee je afvalplastic kunt verwerken zodat je het weer als grondstof kunt inzetten."

Betaalbaar en concreet
Peeters noemt het 'een kleinschalige oplossing die betaalbaar is en het probleem concreet mee aanpakt'. Sinds 2008 werkte Peeters voor diverse organisaties die zich richten op het verduurzamen van de maatschappij. Dit jaar startte ze haar eigen praktijk: Searious Business. Het woord sea (zee) verwijst naar de oceaan. Want wat de onderneemster voorstaat is een einde maken aan de plastic soep in alle wereldwateren. "Wat me raakt zijn de erbarmelijke omstandigheden in de oceanen en hoe de mens de oceaan eigenlijk aan het verpesten is. Het aardoppervlak bestaat voor 72% uit water; elke tweede hap lucht die je inademt komt van zuurstof die is opgewekt door de oceanen. Het is van levensbelang dat we op een goede manier met die grondstoffen en de aarde omgaan."

In haar rol als 'oceaan ambassadeur' probeert ze op verschillende manieren de hoeveelheid plastic te verminderen die in de oceaan terechtkomt. Dat doet ze niet door oceanen schoon te maken. Peeters pakt het probleem aan bij de bron: het voorkomen van plastic vervuiling. Onlangs lanceerde ze een plasticscan die bedrijven inzicht geeft in de hoeveelheid plasticverspilling en hoe ze die kunnen terugdringen. Vorige week opende ze een recycling-coöperatie voor meubelbedrijven in Culemborg. Een gemeenschappelijke werkplaats waar plasticafval van kleine en middelgrote meubelbedrijven uit die omgeving kan worden gerecycled. De pilot krijgt binnenkort navolging in andere gemeenten, waaronder Eindhoven.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Volledig scherm
7. Je kunt het plastic ook smelten en omvormen tot draad voor de 3D-printer.
Volledig scherm
Volledig scherm
6. Met de vermaler (zie foto 5) kun je afvalplastic verwerken tot plastic korrels.
Volledig scherm
Volledig scherm
1. De amp;laatste amp;tien jaar is meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw.
Volledig scherm
3. Hergebruik van plastic is goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee.
Volledig scherm
8. Dave Hakkens geeft voorbeelden van wat je met de nieuwe grondstof kunt doen.
Volledig scherm
4. Dave Hakkens ontwikkelde machines om afvalplastic eenvoudig te verwerken.
Volledig scherm
5. Tekeningen van de machines staan online, zo zijn ze eenvoudig zelf te bouwen.